Närmare vård…

Här kan du se en liten filsnutt från Hotin och den vårdcentral som finns där:

Det är så sant som det Hellkvist sa i radion för några veckor sen som jag då bloggade om. Det är inte rimligt att när man behöver vård så ska man träffa olika människor vid varje besök. Det skapar ingen trygghet. Nu är det ju inte bara läkare det är ont om, det fattas sjuksköterskor, barnmorskor, sjukgymnaster, underskötrskor etc. Sjukvård av hög kvalitet ska finnas tillgänglig i hela landet.

Tänk så viktigt det är för att vi ska känna oss trygga. Köerna till vården har blivit längre. Tillgången till vård klyver Sverige.Det ska gå snabbt att träffa en läkare och vårdköerna måste bli kortare det är vi nog alla ense om. Problemet är att regerignen kört fast i ett ideologiskt dike där de hellre håller fast vid det gågna och givna, så som man styrt landstinget i alla tider istället för att se att världen och behoven har förändrats.

När det är tilåtet för en landstingsdriven vårdcentral att gå med underskott så är det ju något som brister.

Ja det är bra att man inför doktor på nätet, det är bra med digitala vårdrum, det är bara inte bra, det är nödvändigt. 1177.se är jättebra för människor kommer att söka sina egna vägar för att finna ut vad deras krämpor beror på. Men det behövs även ett möte med en doktor som finns på plats. Därför är exemplet från Hoting så bra. Så vill vi väl all ha det? Även vi som inte bor i Hoting.

Men när nu regringens utredare presenterar vården i framtiden så har de än hårdare kört ner huvuder i det förgångna. Det är förödande när en regering håller så hårt fast i det förgånga att framtiden springer ifrån dem. Lösningen på vårdens utmaningar ligger inte i vinstdebatten , den ligger i möjligheten för att finna lokala lösningar utifrån lokala behov.

Sverige behöver en närmare vård!

3 kommentarer

 1. edor

  Ha dem na labb e dene? För mig är det nästan viktigast att ibland ta prover och det tror jag många gör, blir ålagda lämna prover. Av dessa kan man avgöra många sjukdomar man skulle ha eller inte. Du förstår säkert vad jag menar. Är det inte krångligt åka till Hoting för att lämna ett prov om det går? Men det är ju jättebra om du m fl inte utnyttjar sjukstugan på villis, då får vi andra mera plats. Dessutom blir det billigare för landstinget för alla som slipper utnyttja färdtjänsten/Taxi de som har det. Men så sjuk eller dålig kanske inte man ska vara för att åka till Hoting? Bara för de friska?

 2. edor

  länken du hänvisar till fanns inte då jag skrev min förra kommentar. har tittat på den och det är väl inget jag är emot. men jag har ju närmare till vårdcentralen i Vilhelmina, varför skulle jag välja Hoting då? För att jag skulle ogilla landstinget eller vården direkt styrd av dessa? Då är vi ju inne på ideologiska frågor och att de skulle styra valen. Man väljer väl det som är mest praktiskt och det fungerar. Om det sedan är en doktor med hammare och spik, eller en som arbetar i trosor 🙂 kanske har mindre betydelse, bara jag blir behandlad och får den vård som krävs

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Det viktiga är ju att man själv känner sig trygg och i goda händer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.