Ola i Vilhelmina?

Läser Ola Nordebos blogg om makten i Umeå. Som vanligt klarsynta, genomtänktamd en blick bakåt i historien. Han skriver ” Att makten kan växla från val till val även internt i partier är inget konstigt. Normalt sett sker det för sällan än för ofta. Mandatperioder är begränsade av goda skäl. Maktkampen inom socialdemokratin i Umeå ska inte ses som något negativt, utan som en uppmaning till fler – även liberaler och konservativa – att titta bortom dagens i ärlighetens namn en aning rostiga umedebatt.
Alla partier borde grubbla över vilka de djupare drivkrafterna bakom ett nytt skifte i Umeås historia skulle kunna vara – oavsett om det blir med gamla ledningar eller nya – givet de vägval som väntar kring ekonomi, välfärd, valfrihet, företagande, utbildning och kommunens landsbygd.
Att partier har ett levande inre liv, med flera villiga att ta över, är hoppingivande. Att det bubblar till är sunt. Det sorgliga är att så lite av debatten förs oförblommerat, rakryggat och ärligt inför medborgarna, med idéer istället för intriger i centrum.
Är det läge att våga fler ideologiska konflikter i den lokala demokratin? Berätta att ni vill, och vad det är ni vill. Vilka partier har mest att vinna respektive förlora på att fler frågor ställs rakt på sak i Umeå?”
Jag läser och tänker samtidigt, Vilhelmina! Vad är det som sker internt inom S i Vilhelmina just nu? Vilka kommer att gå som vinnare ur maktstriden och vilka kommer att stå som förlorare? Jag tänker att alla nog förlorar lika mycket på den situation som S ställt sig i den här hösten. Att makten växlar är sunt, att ett lag har makten allt för länge leder till just det som hänt i Vilhelmina, maktmissbruk och gynnande av den egna gruppen eller sfären.
Så det är ju precis som Ola skriver sunt att makten skiftar mellan mandatperioderna men även inom ett parti.
Vilhelmina står inför en hel hög med problem där ekonomin är det tuffaste. Näringsklimatet är ett annat stort bekymmer. Barn och ungas situation och mående i skolan är ett annat oerhört viktigt område där vi har en hel del att jobba med. Hur alla äldre runt om i kommunen ska kunna få en trygg ålderdom är även det en stor fråga då andelen av befolkningen äldre ökar. Snöröjning, enskilda avlopp, tillgång till aktuell teknik och en massa andra frågor.
Det är precis det makten ska hantera. Att få makten innebär att ta ansvar över kommunens framtid och mående. Så jag hoppas verklige på bra namn till ordförande i kommunstyrelsen. En person som har kunskap för att styra i svåra och stora frågor, erfarenheter av att bygga samarbeten i olika frågor, nätverk runt om i länet och landet då samverkan kommer att krävas och att det är en person som kan demokratins spelregler.
Vi får väl se hur S tänker så småningom…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.