Det behövs ett nytt ledarskap

Idag är det Centerpartiets stämma i Västerbotten. Vi håller till på Ansia i Lycksele, en jättefin anläggning som ligger bra till mitt i länet. På vägen dit fick jag med mig en liftare från Åsele som kommit på avvägar. Även han engagerad lokalpolitiker så vi diskuterade våra partiers olika värdegrunder och ideologi. Jag hoppas han fick lift vidare hemåt.

Martin Ådal som är chefsekonom på centerpartiet pratar om landets ekonomi och hur vi löser de stora utmaningarna vi har framför oss.
Han visar hur världsekonomin gått framåt och hur Sverige hankat sig fram. Regeringen har släppt ballongen mot himlen med fria fantasier om den svenska ekonomin Det värsta som ekonomer kunde se var att regeringen skulle sprida 30 miljarder, men regeringen spenderar istället 90 miljarder. Det finns inget ansvarstagande. DETTA DET HANDLAR ENBART OM ATT KÖPA RÖSTER.

Effekten blir en mängd ofinansierade reformer, de spenderar det högkonjunkturen ger istället för som man borde spara i ladorna till sämre tider. De säger att det går så bra för Sverige men det känner folk inte igen sig i, vården i länet tex. Människor känner istället en stor oro då det möter brister i sin egen vardag. Sverige dras isår. Folk känner inte igen sig att det ser bra ut.

Tudelningen handlar om de som har ett jobb och de som inte har ett. De som har en utbildning och de som inte har det.

Han berättar om hur det från att Centerpartiet la förslag om enkla jobb och blivit så hårt påhoppade fram till idag när LO och svenskt näringsliv kommer överens om just enkla jobb. Det behövs Centerpartister som kommer ed förslagen som gör skillnad, även om vi får spott och spe i början. Men till slut får vi igenom det vi vill.
Han pratar om Arbetsförmedlingens totala haveri. Där det finns ett slöseri som inte ger någon nytta för de som behöver ett jobb. Det är så många som sliter hårt som jobbar på arbetsförmedlingen men tyvärr jobbar de i ett system som inte ger folk jobb. Bara en av tolv arbetsgivare använder sig av arbetsförmedlingen när de behöver anställa. Ett uselt betyg.
Vi vill att de som flyttar och etablerar verksamhet på landsbygd ska slippa betala studielån och fastighetsskatt. Vi vill göra en massa som att satsa på den regionala järnvägen, satsa på de enskilda vägarna, bygga ut bredbandet, förenkla att bygga på landsbygd, ge krediter för de som vill bygga på landsbygden, se till att det finns fler poliser, korta vårdköerna, satsa på barn och ungas hälsa och många andra Centerparti förslag diskuteras.

Välfärdsmiljarderna som idag kommunerna ska söka pengar ut gör att många små kommuner inte söker då de inte har personal att göra det. Det fungerar inte bra. Vi tycker att kommunerna ska få de pengar de har rätt till ur denna miljard men att de själva ska få styra ur de används. Då kommer pengarna bäst till sin rätt.

Vi vill regionalisera skattebaserna, det betyder att vinster från vattenkraft ska gå tillbaka till de regioner där vinsten skapas. Vi vill reformera skattesystemet så att det blir mer rättvist än vad det är idag.

I alla listor rasar klimat och miljö i prioritet. Det behöver vi verkligen ta tag i. När Sverige har 75% högre tillväxt under de år vi minskat klimatutsläppen med 30%. Tillväxt och klimatförbättringar går att få att hänga ihop.

Nu fortsätter stämman med att bestämma vilka som ska finnas med på listorna till nästa år val till riksdag och landsting/region.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.