Hur länge är det rimligt att vänta på en canceroperation?

Visste du att Västerbottens läns landsting är sämst i landet på att garantera vård i rimlig tid? Vi har säkert alla några bekanta eller anhöriga som väntar. Själv har jag en syster som väntat och väntat på en operation. Det gör att folk i vårt län får vänta längre, ha mer bekymmer och måste vara sjukskrivna från sina jobb bara för att landstinget brister. Dessutom kostar det med.

Idag måste de som får ett cancerbesked vänta på operation. Det är verkligen inte rimligt eller humant. Får man ett cancerbesked ska man direkt få komma till operation.
Det ska vi ta ansvar för, ingen ska behöva vänta på en canceroperation.

Det är ca 60 av 100 personer som inte kommer till operation inom rimlig tid. Vårdgarantin uppfylls inte! Vi ligger verkligen värst till i Sverige. Vårdköerna måste hanteras, det är inte rimligt som det ser ut idag.

Vi måste göra det bättre och det går.

10 kommentarer

  • Patrik

   Hej Maria.

   Vad jag har förstått så fick kommuner och landsting mer pengar när skatten sänktes.
   Men vad hjälper det då man val efter val röstar ditt det parti som totalt tappat fokus på det de ska leverera, en god och lätt tillgänglig vård.
   Det spelar ingen roll hur många läkare vi utbildar då ingen vill jobba åt landstingen utan väljer privata alternativ eller stafettläkare. Senast slutade en läkare som jobbat i 25 år nu när det infördes Länskliniker med långa beslutsvägar och med det väldigt tungrott.
   Men vi måste öka vårat jobb med att informera om fördelarna med alliansens politik så det blir skifte inte bara i riksdagen utan även i landstingen och ned till kommunerna.

   Med vänlig hälsning

   Patrik Marthin

   • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

    Styret i vårt landsting har varit rött allt för länge. Revisorerna är så kritiska och tuffa i sin kritik men det verkar inte bita på ledningen. De fortsätter åt fel håll ändå.

 1. Bergis

  Lustigt egentligen. Tack vare din skattesänkarpolitik under Reinfeldt åren får inte din syster den operation hon behöver.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Eller så beror det på att S infört länskliniker i landstinget i Västerbotten. Landstingen och vården styrs regionalt och inte av en regering.

 2. Ann-Sofie Gavelin

  Anställ flera läkare! Så kortas köerna av sig självt.
  Min erfarenhet är att det är brist på onkologer liksom övriga läkare.
  Jag låg 3 dygn i Lycksele och mötte akutläkare vid inskrivning.
  Och hann knappt bli utskriven då jag skulle hem.

  I övrigt såg jag ingen läkare.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Problemet är att vi utbildar för få och de som utbildas vill stanna kvar i den stad de utbildats. Vi har decentraliserat ut läkarutbildningen från Umeå med bra resultat. Men det räcker inte till ändå

 3. Michael Rönnlund

  Det är inte skattebetalarnas uppgift att med skattemedel utbilda läkare och sköterskor som väljer att jobba i den privata sjukvården och enbart behandla individer med en privat sjukförsäkring.

 4. Michael Rönnlund

  Det jag skrev var inte tänkt för detta inlägg utan –

  Många frågor kring vården…men få svar!

  Så ignorera det jag skrev.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.