Ska det vara gratis att ha diabetes?

Och ska det kosta att mäta sitt blodsocker?
Vid landstingsfullmäktige tog vi beslut om hur man ska göra med de som behöver mäta sitt blodsockervärde. Jag har fått en hel del inspel från oroade västerbottningarna som jag tog upp idag.

Ingen väljer en sjukdom och ingen ska vara beroende av ekonomi för att få den medicin och de hjälpmedel man behöver för att klara av att sköta sin sjukdom.

Diabetessjukvården har gått framåt tack vare tekniken. Idag kan du scanna av en plutt på din arm och avläsa ditt blodsockervärde. När jag varit gravid har jag haft graviditetsdiabetes och fick sticka mig i fingertopparna för att ta blodprov som avlästes i en liten apparat. Sönderstuckna fingertoppar var resultatet och blodsockervärdet var inte heller säkert då det inte alltid stämde.

Den här nya tekniken är dyr och många diabetiker i vårt län skulle ha stor nytta av den. Att hålla koll på sitt blodsocker avgör hur man ska medicinera och äta som diabetiker. Ett jämnt blodsocker ger mindre skador och ett bättre mående. Det är livsavgörande att medicinera rätt. Så frågan är om dessa mätare är hjälpmedel eller livsnödvändigt?

Beslutet blev att vi lyfter frågan hos Sveriges kommuner och landsting, att det får Max bli 500kr per år för de över 20 år och att vi följer upp beslutet om två år och hoppas innan dess fått riktlinjer från den nationella nivån. Det är inte rimligt att landstingen gör olika och hanterar medborgare olika närhet gäller diabetesvården.

Många tack till er som gett inspel och delat med er av er kunskap. Utan er hade beslutet blivit sämre.

2 kommentarer

 1. Yvonne Eliasson

  Hej !

  Vi som har andningsuppehåll och måste ha C-pap betalar 500 kronor per år sedan ett par år tillbaka. Jag betalar mer än gärna för att slippa många andningsuppehåll.

  MVH Yvonne Eliasson

 2. åsa

  de pratas mycket om diabetes…
  men dom som har blodsjukdomen hemofili då? den medicinen ä oxå livs viktig och den kostar sjukt mycket pengar den med…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.