Sista fullmäktiget någonsin

Idag är det landstingsfullmäktige, det sista någonsin. Nästa gång vi samlas så är det ett regionfullmäktige, även om det vi valde var landsting. Krångligt! Region Västerbotten är det nya namnet på detta.

Igår var det förberedande möten och en avtackningsmiddag för alla de som slutar i fullmäktige. Kvällens höjdpunkt var när professor i statsvetenskap Anders Lidström reflekterade över valet, politiken och framtiden. Hans tips var att försöka få fram urskiljande frågor där politiken måste ta tydlig ställning. Det är alltid givande att lyssna till människor som har tänkt och klurat och vägt in olika perspektiv.

Idag är det inga större ärenden som ska hanteras. Det är främst beslut kring organisationsförändringar som blir utav att vi blir region efter nyår. Vi ska dock prata om frågor som vi i C lyft fram som ekonomi, fotvård i inlandet, psykoterapimottagning, virtuella vårdrum, team för Trötthetssyndrom och annat. Jag hade en motion om trygg förlossningsvård som beslutades att den ska beredas.

Revisorernas rapport är alltid lika läskig. De är så kritiska till hur landstinget styrs. De ger två råd, att ta sig an revisorernas råd och verkligen göra någon och inte bara säga att man ska agera. Revisorernas tålamod tryter. De brister som uppmärksammas måste rättas till. Så rådet blir att revisorernas råd tas på allvar och att åtgärder vidtas. Det andra rådet är att det ska vara tydligt vem som har ansvar för vad och har verktyg att styra resurser och verksamheten. Det här gäller tex Hälso och sjukvårdsnämnden som år efter år har ett stort uppdrag som inte har tillräckligt med resurser.

Vi debatterar en mängd olika frågor och du kan alltid hänga med på webben för att själv hänga med och lyssna på vad som sägs.

Det delades ut folkhälsopris där priserna i södra Lappland gick till Sorseles demensförening, Astrid Karlsson och till Lycksele konståkarförening.
Så kul att få höra om dessa föreningars stora ambitioner och omtanke om västerbottningarna, till både nytta och glädje.

En bra dag med livliga och delvis skarpa debatter. Nästa gång vi ses väljs det nya styret in.

2 kommentarer

  1. Bergis

    Enligt Expressens källor väntas Moderatledaren Ulf Kristersson inom kort dödförklara alliansen som regeringsalternativ

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.