Lång dags färd mot natt…men bra blev det!

Nu fortsätter fullmäktige i Vilhelmina. Klockan är över nio på kvällen och vi har hållit på sedan kl 8 imorse. Nu är vi snart i mål med att välja styrelser och nämnder. Ivan ställde tidigare ikväll frågan om det är såhär politik ska bedrivas, att vi återupprepar det som redan är sagt och håller på timme ut och timme in utan att komma fram till beslut. En relevant fråga såhär på kvällskvisten.

Annika lyfter fram att vi alltid velat ha en levande opposition, ett bra samarbete och samtalsklimat och ett bra samverkansklimat. Det är extremt viktigt för oss men vi måste se hur det delade ledarskapet ska se ut. Det måste utredas. Vi ser att även Malå kommer att införa ett delat ledarskap. Så det kan vara så att vi i vår kommun visat vägen för ett mer demokratiskt ledarskap. Vi har inställningen att det finns plåster för det som gjort illa och skadat det demokratiska klimatet tidigare.

Vi beslutar till slut att utreda möjligheterna för ett delat ledarskap där kommunstyrelsen får se över reglementen. Det ska vara gjort innan februaris fullmäktige.

Annika väljs till kommunstyrelsens ordförande och jag har sällan varit så stolt. All denna kamp för kvinnors representation har äntligen kommit en bit framåt. Sen valdes allt annat utifrån valberedningens förslag. Så nu finns en ny majoritet med en klar uppgift att gå framåt.

Jag känner mig glad och nöjd efter en mycket lång dag med många argument och ivriga diskussioner. Det är inte helt lätt att för den nya majoriteten styra upp ekonomin som är under all kritik och en budget ska tas i december. Så nu gäller det hårt jobb för att komma i balans.

6 kommentarer

 1. bernt

  Hej Maria!
  Men visst blev det så att Magnus Johansson (S) valdes till 1:e vice ordförande i KS?
  Valberedningens förslag var väl Ivan Larsson (C) eller?

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   >Ja vi ville att Oppositionen skulle ha viceposten samtidigt som vi ville att Ivan och Annika skulle kunna dela på uppdrag mellan sig där Ivan var andre vice. det sa KG och Magnus nej till i samtal med Annika, Därför såg vi den enda möjligheten till ett delat ledarskap var att ta både ordinarie och vice.

 2. Viveka Abramsson

  Med din långa erfarenhet borde du ha insett att det inte var möjligt att göra den förändringen utan föregående beredning, därav ett nej från oss. Eftersom ni inte ville invänta en sådan så trampade ni på i ullstrumporna. Ni hade kunnat lyfta frågan i förtroendemannaberedningen eller direkt i ks men den kommer som ett förslag några dagar innan valfullmäktige. Man kan inte prata om en levande opposition, ett bra samarbete och samtalsklimat samtidigt som man rycker undan förutsättningarna för motparten. Med facit i hand så var Ivans fråga inte relevant, det lönade sig och vi hittade en lösning där ingen blev förlorare.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Att alla ärenden sak beredas hade vi fullt klart för oss. Nu blev det ett bra till slut, ett beslut som vi skulle ha velat ta tidigare.

 3. Viveka Abramsson

  Trots att ni hade det fullt klart för er så framförde ni förslaget, att utan beredning förändra organisationen, vid förhandlingarna. Du har varit med så länge så du vet att ledamöter kan lyfta frågor, och om ni velat ha det här beslutet tidigare, varför har ni inte gjort det, eller tagit det i förtroendemannaberedningen. I stället väljer ni att provocera oppositionen, vilket rimmar dåligt med allt snack om en levande opposition, ett bra samarbete och ett gott samarbetsklimat.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   en ny majoritet kan organiser vrksamheten utifrån just att det är en ny majoritet. Det görs nu i många kommuner runt om i landet där man delar ledarskapet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.