Valfullmäktige i halvtid!

Idag är det valfullmäktige i Vilhelmina. Vi började kl 8.00 med gruppmöten och fullmäktige körde igång kl 10.00.

Jag slutar som vice ordförande i fullmäktige efter 4 år. Den här mandatperioden har varit en av de bättre, ett mycket bättre politiskt klimat. Vilhelmina har varit n av de kommuner som märkt ut sig tillsammans med Nordmaling som kommuner med uselt klimat politiker emellan. Nu är det mycket bättre, en respekt mellan partier och mellan politiker har varit viktig för att få förtroende från vilhelminaborna. Jag tackar alla de som avgår som ledamöter för deras jobb de här fyra åren. Det finns ju förstås besvikelser då många partiet backat och mist platser. Men det är ju snart val igen, knappt 4 år till nästa.

Jag gratulerar alla nya förtroendevalda, det är stort att bli vald av vilhelminaborna. At andra Vilhelminabor valt just dig att ta vara på deras intressen, se till eras bästa och jobba för att kommunen sköts bra, går framåt, utvecklas och levererar det som jag som vilhelminabo behöver.
Att vara förtroendevald är fint och att vara en del i demokratin är stort och ansvarsfullt. Demokrati bygger på att vi tycker olika och resonerar oss fram till bra beslut, vänder och vrider på frågor. Vi behöver inte vara helt eniga men förhoppningsvis kan vi vara et i många frågor.
Jag tackar även KG som varit ordförande och hoppas att det goda politiska klimatet som jag hoppas vi ska fortsätta med. Inga krig ska föras i fullmäktige eller i politiken, Vi ska vara respektfulla och ödmjuka för andras synpunkter.

Det är flera som nu sluter och de får en samling böcker om Nybyggarnas liv och leverne.
När vi väl kommer igång, efter nära 5 timmars ajournering, med valen så väljer vi Marit Stinnerbom till ordförande i kommunfullmäktige. Tror det är första gången vi får en ordförande som är med i en av våra samebyar.

Sen kom vi in på kommunstyrelsen där vi föreslagit ett delat ledarskap mellan Annika och Ivan, båda centerpartiet, som ordförande och vice. Till andre vice ska oppositionen ha. Då kom det många tunga argument mot detta, inte oväntat. Trots att de gjorde på samma sätt efter valet 2010. Min förhoppning är att vi ska kunna fortsätta ha ett bra politiskt klimat där de som väljs inom kommunstyrelsens arbetsutskott och presidium kan hitta vägar fram för att få ett tätt samarbete och goda förutsättningar för en levande opposition.

Annika håller ett kraftfullt anförande om hur hon vill se på arbetet och debatten i fullmäktige. Hur många som påpekat hur svårt det verkar vara med ett delat ledarskap. Därför föreslår vi den här organisationen för att sedan utreda vilka arbetsformer som är möjliga. Det är ett metodval vi ska använda för att kunna genomföra ett delat ledarskap. Det handlar inte om att begränsa opposition.
Det var en lång dag och när jag lägger ut detta har vi en middagspaus, en pizzapaus på kvällskvisten för att orka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.