När orden inte räcker till….

Idag på internationella kvinnodagen så vill man gör något särskilt, ett inlägg som väcker känslor, en bild som säger mer än ord, ett citat som är svårt att glömma…något som gör att fler tänker till och tar ställning för ett jämställt samhälle. När jag scannar igenom sociala medier så är det just det jag ser. Många kloka inlägg, min svärson som peppar för att våga vara crazy för att utmana och ta plats som kvinna, bilder, ord och forum för diskussion. Det känns bra. Det är ord som behövs men vi måste komma ihåg att det främst är handling som gör skillnad. Handling i vardagen, att ifrågasätta både dina egna normer och andras, att säga ifrån och stå upp för andra kvinnor. Inte tillåta varken sexuellt trakasserande fd ministrar eller att småkillar använder sexitiska uttryck. Alla vi har ett eget ansar både för oss själv och för andra.

Jämställdheten är fortfarande lika aktuell som den var när jag var tonåring och fick mina skolböcker fullklottrade med könsord bara för att jag var en av två tjejer i en teknikklass. Vi vande oss liksom. Sen genom livet har man mött både det ena och det andra som man kan ifrågasätta och som man hittat strategier för att hantera. Kampen tar liksom aldrig slut.

I podden RAk rygg genom Västerbotten som du hittar på ITunes, podbean, Spotify eller via www.rakrygggenomvasterbotten.se kan du idag lysna till Malin Lindberg professor som jobbat med genusperspektivet levande när hon tittat på sociala innovationer. En kvinna som gör skillnad för många och vars arbete kommer att spela stor roll för hur samhället byggs framåt. Så ta dig tid att lyssna.

2 kommentarer

 1. Jörgen K

  Internationella kvinnodagen, det låter bra!

  Men hur mycket jag än läst igenom och lyssnat på media så någon internationell prägel går inte att finna…..

  Nationella kvinnodagen, det låter bra!

  Men hur mycket jag än läst igenom och lyssnat på media så någon nationell prägel går inte att finna…..
  Så, vad är det som matats ut i media då? Den absolut mest dominerande delen är producerat av en liten klick som automatiskt ikläder sig tolkningsföreträde före precis alla andra, oavsett delfrågeställning. Med den vetskapen är det inte ens en …Nationell kvinnodag….

  Man häver sig med ord som jämställdhet och likaberättigande, listan här kan göras lång….
  Men var är Pela och Fadime? Nu 17 år senare har inget hänt, de får stå i fronten för alla invandrarkvinnor som kvinnodagen ratar, det är här som du kanske börjar inse att hela tanken med den Internationella kvinnodagen är kapad av krafter som fullständigt skiter i verkligheten.

  Missförstå mig inte, Internationella kvinnodagen måste självklart till, men läs de två orden och ställ frågan varför exkluderas de som mest behöver inkluderas.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Just därför en av punkterna i januariavtalet handlar om detta. Att se till att kvinnor aldrig får ses som en ägodel eller utan rött att bestämma sitt eget liv, göra egna val och vara fri.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.