Att lägga ner en skola!

Snorjobbigt!
I veckan som gick hade socialnämnden och utbildningsnämnden sammanträde. De beslutade om en hel drös med besparingsförslag inom sina verksamheter. Som att säga upp akutplatserna på sjukan med regionen, att lägga ner en skola, min skola Nästansjö och att lägga ner två förskolor och en massa annat. Det är närmare 40 miljoner minus i kommunkassan och bara utbildningsnämnden ska spara 18 miljoner. Förfärligt illa alltså.

Dessa förslag som tjänstemännen samlat ihop ska nu diskuteras i de politiska partierna och sen ska det beslutas i kommunstyrelsen vad som går vidare till kommunfullmäktige där de slutliga besluten ska tas. Detta fullmäktige är i te förrän i maj så det finns tid att agera, tänka ut andra förslag och försöka hitta billigare sätt att driva skola, äldreomsorg, omsorg och sånt en kommun ska göra.

Det folk frågar är hur kan det ha blivit så hör? Varför har det fått gå så långt? Varför har de som styrt inte gjort nåt? För min del är det svårt att svara då jag funderar samma sak. Hur kunde de låta det gå så här långt!??

Nu togs en massa besparingar främst inom de verksamheter som ökade då vi fick flyktingarna men som nu inte behövs längre. Men det räcker ju inte då de besluten kom allt för sent.

Det ska vara ett möte i min hemby omkring skolan till veckan och det är bra. Det är när byarna själva kan komme med förslag som man kan komma fram till nya lösningar. På många ställen har byar själva tagit över skolan när det varit förslag på nedläggningar.

För mig som Centerpartist och decentralist så är det främmande att lägga ner skolor. Alla andra alternativ måste prövas först om jag bestämde. Idag är Vilhelmina kommun en kommun som är frikostig då det gäller sånt som har med kultur och fritid att göra. Det behöver inte en kommun göra men vi har gjort det ändå i många år. Vi har fria lokaler till föreningar tex. Något vi är ganska ensamma om.

Vad tycker du vi kan spara på? Hör av dig.

En kommentar

 1. Jörgen K

  Att betrakta boksluten för Vilhelmina ger en bild som är fylld av omskrivningar och förskönande kreativitet för att försöka få debet och kredit att gå ihop. Så ser det ut under ett stort antal år, i alla fall under den tid de publikt presenterats.

  Skulle vi bygga en privat verksamhet som kommunen sköter sin, skulle vi nära nog omgående gå i konkurs!

  Anledningen naturligtvis att organisatoriskt återfinns ett stort antal tjänster som finns kvar bara för dom fanns tidigare, nya projekt som är roligare än de obligatoriska och en okritisk upphandling vars uppgift är att bränna resurser för att motivera äskande av nya inför kommande verksamhetsår.

  Då drygt tre femtedelar av den totala kostnaden avser personal där det anmärkningsvärda är att i verksamheterna krymper kostnaderna emedan i förvaltning ökar kostnaderna, detta avser hela personalgruppen inklusive i de egna aktiebolagen.

  Sjukskrivningarna är alldeles för höga och skuldsättningen orimlig. Pensionskostnaderna och upplåningen är även den i paritet med likvärdiga kommuner för hög.

  Att släcka gatlampor och stänga en skola är bara plakatsymbolik, det kommer inte bli bättre nästkommande år om man inte gör vad som krävs för att komma åt metastaserna som förtär.

  Har man verkligen rätt person på rätt plats? Nyttjar man personalen korrekt eller har det smugit in sig tids- och förvaltningskorruption?

  Bara en hemläxa, hur många rektorer och biträdande finns på lönelistan i kommunen totalt, hur många elever är det totalt? Ställer man sig då frågan hur många fler det blivit då elevantalet halverats samt att ingen troligen är schemalagd som ämneslärare samtidigt. Lägg till kontorspersonal som avlastar dessa tjänster…..

  Så länge men inte förstår sammanhanget kommer man alltid att strypa verksamheter och de som är först i näringskedjan gräver djupast i syltburken.

  Vilhelmina är inte ensam om just detta fenomen men ju mindre en kommun är desto närmare kanten till avgrunden står man.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.