Det kokar om Af…..

Som några av er kanske inte vet är att jag jobbat på Arbetsförmedlingen i tio år. Mitt ansvar var då yrkesinriktad rehabilitering och jag jobbade främst med de som hade någon sorts arbetshinder, fysiskt, psykiskt eller socialt. Det var spännande år då jag fick insyn i hur staten ledde sina verksamheter. Sedan dess har jag varit kritisk till statliga verk och dess sätt att centralisera och gruppera människor.

Arbetsförmedlingen har nu flaggat för massiva nedskärningar där mer än hälften av alla kontor läggs ner och vart tror ni? Jo, på landsbygd förstås!
Vi i Centerpartiet kokar. Vi tycker att ledningen på arbetsförmedlingen inte gjort eller gör sitt jobb. Det är ju statens verksamhet som ska styras av politiska beslut. Det Af nu gör är att skita i den politiska uppgörelsen om att förnya och förbättra AF och kör istället sitt eget race helt åt fel håll.

Om jag har fattat det rätt så är den besparing man nu tycker att man gör om man lägger ner sina små kontor en smula av de kostnader som Af har. Det är inte en besparing som ger någon effekt och till vilken nytta? Är det nån sorts symbolhandling för att regeringen kommit överens om att förnya AF?
Det värsta i det här är alla de som drabbas. De som verkligen behöver hjälp att få ett jobb, utbilda sig eller arbetsträna sig in i ett jobb. De är de svagaste som drabbas.

Det vi i Centerpartiet vill se är fler som förmedlar jobb. Idag är det många företag som behöver folk att anställa men AF har inget att hjälpa till med.

Jag tror att kommunerna, facken, företagarföreningar och andra kan vara mer effektiva i att förmedla jobb och jag tror på fler privata aktörer. Vi vill också ha verksamhet i hela landet och inte bara i större orter. Jobben finns lokalt så det är ju rimligt att de som känner till den lokala arbetsmarknaden bäst är de som kan förse lokala företag med arbetskraft och som kan ge de som söker en verklig bild av vilka jobb som finns. Inte via en kundtjänst 25 mil bort. De som idag jobbar på AF gör nog allt de kan i denna byråkratiska stenkoloss. De ska både vara myndighet och övervaka de som har a-kassa och vara de som hjälper till att hitta ett jobb. En svår kombo. De gör sitt allra bästa utifrån de förutsättnignar de har.

I januariavtalet kom vi överens om att AF ska vara förnyad 2021. Men det finns ingenting där om att lägga ner kontor. Ett av de värsta argumenten jag hört för att centralisera, var att det saknas kompetens på landsbygd. Sicket snack! Hur kan man först etablera ett AF kontor i Lycksele och nyanställa kompetenta människor och sen skära ner det ett par månader senare. Så illa! Så uselt skött av ledningen på Af.

10 kommentarer

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Nej, kravet var en reformering och att effektivisera såa tt de som behvöer ett jobb kommer in i ett jobb.

 1. Jörgen K

  Vore det inte dags att bena ut frågetecknen, AF som koloss på lerfötter med enorma kostnader och en otrolig ineffektivitet. I Januariöverenskommelsens punkt 18 fastställdes att AF ska avveckla delar av sin verksamhet. Att tro att om en tredjedel av verksamheten ska bort att det inte skulle få några konsekvenser är ändå lite för magstarkt.

  Ordinarie personal går före tillfälligt anställda och det är knappast någon överraskning det heller. De frigjorda platserna i Lycksele ska först erbjudas till de uppsagda fast anställda från andra kontor, om de vill flytta till Lycksele förstås.

  Om vi använder skattemedel för effektiva och nödvändiga verksamheter och utgår i debatten från det, så kan vi kräva statlig närvaro utan att det kallas utlokalisering, utan rätta ord är eftersträvande av effektivitet och konsolidering. I det skulle Naturvårdsverket kunna ligga i Vilhelmina, vi har mycket av den varan här. Man kunde utan vidare placera Region Västerbottens administrativa enheter i Vilhelmina, de behöver inte alls ligga i Umeå. Vissa av Länsstyrelsens delar kan utan vidare läggas i Vilhelmina, med högre effektivitet och resultat. Nä, lite arkivtjänst kanske finns, men sedan då?

  Skulle detta vara en omöjlighet? Absolut inte, kan man straffbeskatta avstånd och glesbygd i en handvändning, så finner jag att bara två handvändningar räcker för att erhålla verkliga statliga etableringar utanför gångavstånd till Stureplan..

  Frågan om vi ska ha bara antal anställda till stora kostnader eller om vi kan kräva effektivitet, resultat och förmåga primärt och få fungerande verksamheter? Kvantitet eller kvalitet, slöseri eller konsolidering, det är trots allt skattebetalarnas medel. Valet torde vara simpelt….

  Kommunala verksamheter i sin form är inte så skilt ifrån ovan diskussion, har du gjort hemläxan jag skrev om häromdagen……..

 2. Petter

  Det är väl som med gamla hederliga lönsamma Posten som staten skulle effektivisera så de skulle bli ännu lönsammare så till slut hade de i princip effektiviserat bort den.

 3. Michael Rönnlund

  Drar man in en stor del av budgeten får det konsekvenser. Hur tänkte ni i Centerpartiet egentligen? Att kontor nu läggs ner i framförallt inlandet är till stor del Centerpartiets ansvar.

 4. Martina Öberg

  Hej!
  Tack för ditt blogginlägg. Jag uppfattar dig om en jordnära person och uppskattar det som du skriver här i vk. I just det här inlägget saknar jag dock en förklaring på vad AF kan göra istället för att varsla en stor del av sina anställda och avveckla kontor. Skulle du kunna utveckla det? Jag förstår nämligen inte vad alternativet är och det hade varit kul att få en bredare förståelse om det som sker.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Bra fråga. Det vi nu förhandalr med regerignen är precis det. Vi i Centeraprtiet vill att det ska finnas lokala arbetsförmedleingar men vi tycker inte att det ska vara givet vem som håller i arbetet. Det kanv ara en kommun, ett fack, en företagarorgansiation, ett företag elelr annat som tar pås ig arbetet att få folk i jobb. Det kan komma att se olika ut utifrån lokala förutsättningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.