Minus plus minus är inte plus

I veckan är det regionfullmäktige där vi ska presentera den rapport om södra Lappland då det gäller hur det funkar när människor ska hem till kommunen från sjukhus. Den finns att läsa på www.regionvasterbotten.se Gå in på protokoll och handlingar. Eller följ med på webbsändningen dessa två dagar.

Det Ekonomiska läget är inte så kul att berätta om, en atlantångare som går mot undergång känns rätt så relevant som beskrivning. 289 miljoner mer kommer in till regionen i kostnadsutjämningssystemet vilket är bra, vi ligger även ok till då det gäller kömiljarden så det kommer in mer pengar tack vare den nationella politiken i januariavtalet. Men det räcker inte på långa vägar. Kömiljarden gillades inte av sossarna men nu tänker jag att de ändå är rätt nöjda med att den finns.

Men det är mer minus än plus och verksamheterna går back. Antalet anställda ökar och det är 144 fler som jobbar nu jämfört med ifjol men en del av förklaringen är att fler jobbar heltid. Hyrpersonal främst läkare ökar trots att det skulle minska. Andelen sjukskriva personal är låg och det är ju bra. Fler får vård i andra delar av landet främst då vi saknar specialistvård nom några få områden. Sam svårt sjuka barn och brännskador.

Det minus som vi nu ser är på en halv miljard! Enligt lagen så ska ett sådant underskott återställas inom tre år, så frågan är hur detta ska gå till. Atlantångaren tuffar på utan att vi ser nån större kursändring.

Södra Lappland kommer att behöva spara men där ligger det inte så stora summor då det redan idag är väldigt effektivt.
Största bekymret är att när det tas besparingspaket så följs de inte, det kanske kommer upp i hälften av vad som var tänkt och då saknas det ju ändå pengar. Så underskotten fortsätter bara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.