När länet växer måste regionen hänga med…

Vid regionfullmäktige fick vi information om den regionala utvecklingstrategin. Det är ett uppdrag som alla regioner har att ta fram hur man ska jobba med att utveckla sin region. Det ska vara ett samarbete över regionen där kommuner och företag och medborgare är med och jobbar.

Utveckling drivs ju av företag de är de som skapar jobben och har drivkraften.

Men samtidigt så måste de offentliga aktörerna vara med och stötta och samordna. Det är många intressen som finns med många som ska lägga sig i och tycka till. Staten, företag, kommuner och myndigheter har kanske olika ambitioner som alla ska vägas in. Där har regionen en viktig roll att samordna.

I analysen har man tittat på och lyft fram både utmaningar och möjligheter så att vi ska ha en gemensam bild av vad som ska hanteras.

Från kust till fjäll skapas en hållbar attraktiv region är visionen där vi nu tittar ända fram till 2040. Den ska följas upp allt eftersom då det kommer att hända sker som måste tas hänsyn till. Inte minst beslut som tas på Europanivå.

Jämställdhet, klimat och miljö och hållbarhet ligger i fokus där verktygen för att verkligen nå resultat är bättre nu än då jag jobbade yrkesmässigt med den här typen av frågor.

Jag tänker på hur regionen ska ta vara på och driva på Skellefteås enorma tillväxt? Vilken roll tänker region Västbotten ta där för samordning, marknadsföring och samverkan för ta nytta möjligheterna för hela regionens företag?

Hur kan regionen ytterligare stötta fjällorternas tillväxt och ökande intresse för att öka service och aktiviteter i dessa orter?

Hur väver vi in infrastruktur och klimatsmarta lösningar när resurser och ambitioner från staten minskar?

Hur kan vi ytterligare utifrån den utveckling som sker inom akademin nyttja skogen och vattnet hållbart och smart?

Mobilitet, digitalisering, hållbarhet, urbanisering, klimatförändringar, demografi och serviceutarmning är viktigt att ta in och hitta strategier för i hela länet.

2 kommentarer

 1. Jörgen K

  Vad ska Regionen göra? I Skellefteå absolut ingenting annat än sköta de obligatoriska lagstiftade delarna inom sjukvård och tandvård. Den regionen är självexpanderande, på samma sätt som i Umeå där regionens nästan alla medel förbrukas.

  Att du för in vad fjällvärden och inlandet stöttas från regionen, inte är det mycket till stöttning där numera kommunerna får ta en allt större del av bördan från regionen, vilket vare sig Umeå eller Skellefteå behöver.

  Börja med att ta tillbaka vad som först tagits ifrån oss! För hur ska tillväxt ske på lika villkor om regionen hyvlat bort allt i inlandet?

  Nej, regionen ska sköta sitt utifrån regionperspektivet och inte från Umeås våta drömmar. Råkar man påstå detta lär man väl kränka nån sate i korridorerna nere i Umeå………Och flatheten från inlandspolitikerna är total…

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Det finns så mycket att göra då det gäller detta. Vi behöver stötta varandra som inlandspolitiker oavsett partitilhörighet. Det tycker jag ffaktiskt att vi gör vi inlandspolitiker. C har ifrågasatt och varit obekväma i dessa frågor men vi behvöer fler som vågar stå upp för inlandet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.