Ungas psykiska hälsa

Under våren har jag jobbat i mitt politiska uppdrag för region västerbotten med vad som kan göras för att främja barn och ungas psykiska hälsa. Nu kommer att bra förslag som kommer att hjälpa till. Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att samla in och sprida kunskap till allmänheten eftersom psykisk ohälsa är ett växande problem i Sverige.

Den psykiska ohälsan är i dag ett av Sveriges stora folkhälsoproblem. Varje år tar omkring 1 500 personer sitt liv. Det finns också en risk för ökad psykisk ohälsa i samband med coronapandemin. Myndigheten ska jobba för att olika samhällsaktörer, till exempel brukarorganisationer och idrottsföreningar ska jobba tillsmsammans med vården Både för att samla kunskap och sprida den men också om att hålla utbildningar digitalt.

En elev vid Malgomajskolan har i sitt examensarbete jobbat emd självskadebeteenden och kartlagt hur det ser ut vid hennes skola. Ett mycket viktigt arbete där det finns fakta på hur stor den psykiska ohälsan är som lyfter fram hur unga tänker. Det är ett bra udnerlag att jobba vidare med för hur vi gör för att unga ska må bättre.

Den psykiska ohälsan ökar, inte minst bland barn och unga. Vi har också alldeles för höga suicidtal och vi behöver göra mer. Varje år tar omkring 1 500 personer sitt liv i Sverige. Siffrorna omfattar både säkra och oklara självmordshändelser, där de osäkra står för cirka 20 procent.

Satsningen är på 8 miljoner kronor och arbetet ska starta senast 1 januari 2021, enligt en överenskommelse mellan Centerpartiet, Liberalerna och regeringen.

En viktig satsning som gör att det kommer att bli enklare att jobba för ungas psykiska hälsa ska bli bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.