Förstatligande av vård och skola är inte lösningen!

Den som hävdar att staten ska ta över skolor, sjukvård eller annat får först berätta för mig vilken myndighet staten ansvarar för som gör ett verkligt bra jobb? Ge exempel på där en statlig verksamhet verkligt gör nytta i människors vardag därhemma? Få är det som har svarat mig på den frågan. De som önskar att vården ska styras från innerstockholm, Rosenbad och ett antal myndigheter i Stockholm, är skyldiga att fördjupa sina argument.

Idag skriver en partikompis som är vice ordförande i Sveriges kommuner och regioner, Carola Gunnarsson tillsammans med andra i Aftonbladet. ”Drömmen om ”förstatligande” är den svenska varianten av ”en stark ledare” som pekar med hela handen. Hur god ledare är staten? Vem står som förebild för statlig ”rättvisa och jämlikhet” från norr till söder? Polisen? Arbetsförmedlingen? Försäkringskassan? Få statliga myndigheter får annat än svaga betyg när medborgarna rankar service och bemötande.”

De skriver att närhetsprincipen är nyckeln till att utveckla svensk sjukvård. Det är så vi bygger trygghet och insyn för patienter tillika medborgare i ett system som följer oss genom livet.

Jag håller helt med. Se bara på Glebygdsmedicinskt centrum som verkligen förstår de villkor som människor i Södra Lappland lever under och utvecklar vården utifrån det. När vi känner vår geografi, människor och villkoren vi lever i kan vi även forma den sjukvård som behövs just där och just då. Det skulle staten aldrig klara. Då skulle en modell råda och säkert en modell utformad för staden likt det är inom statliga verksamheter. En gleshet lider därför skada när staden är norm. Vi passar liksom inte in.

Att pandemin påverkat allas vår syn på vården är inte så svårt att räkna ut. Vi har en hög tilltro att vi får den vård vi behöver och i den tid vi behöver den. Nu har det fungerat bra för de allra flesta i vår region då vi inte haft så många i intensivvård som tex Stockholm. Men vi har även märkt att de råd som gått ut från staten utgått från Stockholm som norm. De restriktioner som förmedlats har gällt hela landet trots att det sett så olika ut i antal smittade och i smittspridning. Det är tydligt att en mer regional belysning måste till i framtiden. Det ser ju olika ut!

De lärdomar vi nu får under pandemin kommer att påverka vårt samhälle på många sätt. Men att ropa efter staten att lösa den omställning som måste till är inte lösningen.

Läs hela artikeln här:

6 kommentarer

 1. Åsa Össbo

  Jag tror inte att de som ”ropar” efter förstatligande menar att staten är Rosenbad utan snarare Konungens befallningshavare dvs Länsstyrelsen. Innan centraliseringens tidevarv fanns ett hyfsat nätverk av statliga myndigheter utportionerade här och var i landet. I Vilhelmina fanns exv Försäkringskassan, Polisen (i högre utsträckning) och Arbetsförmedlingen. Det är nog så de som efterfrågar förstatligande menar. Inte som nu när Regionerna inte ens har personal och kontor i varje kommun, vad kan vi förvänta oss? Denna centralisering som har skett de senaste decennierna (som en följd av eller åtm påskyndad av EU-medlemskapet och kommer att bli än värre nu) är vad som är problemet. ”Staten” det vill säga rikspolitiken har tappat kontakten med och verklighetsförankringen i gräsrötterna och samhällena. I synnerhet i glesbygd.

 2. Leif

  Börja med att krypa till korset att privat sjukvård inte är vägen att gå. Jämför dödstalen på äldreboenden mot andelen av privata aktörer i den regionen. Skäms att ni är sådana som vill ha det så

  Gör om, gör rätt. Dra tillbaka era ideologiska förslag och gör rätt. Innan dess bör du och resten av dina borgerliga polare hålla tyst om vården

  Ni är trots allt en del av slaktarna i stockholm. Hur känns det när er ideologi har människors liv på era händer, nu vet jag ju att du är politiker och inte bryr dig om vanliga människor. En vanlig människa skulle känna en sån enorm skam, tveksamt att ni klarar av det

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Lägger vanligtvis inte ut sånahär kommentarer då de bara spär på hat. Men tänker att människor behvöer se ändå föra tt själva tänka till.

 3. Erik

  Maria, 290 kommuner och 21 regioner. Och alla är sin egen lyckas smed. Ensam är stark! Alla kör sitt eget race trots att det rimligen är mer som förenar än skiljer. Ta en grej, exempelvis tobakslagen där varje detaljist vid förra årsskiftet fick fylla i ett formulär från respektive kommun för att få sälja tobak. I princip fanns det tvåhundranittio olika formulär och tolkningar. Det säger allt tycker jag.

 4. Jörgen K

  Tja, finns det någon som med förståndet i behåll kan påstå att kommunerna eller regionerna gör ett bra jobb! Kommunalt spretar det åt 270 håll och regionalt 21, ingen samordning och absolut lägsta pris styr konsekvenslöst. Den vision som (S) hade då man kommunaliserade skolan fungerade inte ens på papperet då och ännu verkar inte verkligheten ha kommit i kapp ”visionärerna”….

  Huruvida det är från Stockholm eller Umeå besluten kommer ifrån så drabbas inlandet och glesbygden lika illa. Kommer man med mutan ”Glesbygdsmedicinskt centrum” och hoppas att det blundas för det faktum att i praktiken är allt annat är bortplockat som en gång fanns så verkar liknelsen nära med att tro det är myggfritt bara man slagit ihjäl en enda mygg…..

  Det är resursfördelningen som fallerar, med andra ord att politikernas verklighetsuppfattning brister. Frågan är bara varför man använder ”pandemin” som ursäkt/förklaring till allt som ska förändras eller förklaras då argumenten tryter. För verkligheten är snarare att ”välfärden” som är byggd på politiska naiva grunder korrumperar och fokuserar på allt annat än samarbete och effektivitet.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Nu har ett updrag getts för att kartlägga hur det ser ut. Så kanhända lyfts olikheterna i vården fram på ett bättre sätt så att åtgärder sätts in.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.