En modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård i hela länet med fokus på individen i centrum

Igårkväll hade centerpartiets fullmäktigegrupp i Vilhelmina möte där vi bland annat pratade om äldreomsorgen där behoven växer. Allt fler i vår kommun blir äldre äldre och behöver hjälp i hemmet. Det här är inget speciellt för vår kommun utan det är så det ser ut i stora delar av landet främst i landsbygd. Det är den demografiska utvecklingen som säger att andelen äldre av befolkningen är stor i jämförelse med barn, unga och den del av befolkningen som är i arbetslivet och bidrar med skatteintäkter till välfärden.

Det är en utmaning att klara av att bemöta de behov som finns och som ökar.

Vi i Centerpartiet i regionen, genom vår gruppledare Ewa-May Karlsson, har därför lämnat in en motion där vi vill utveckla det geriatriska öppenvårdsteamet och sprida dess arbetssätt i hela länet. Idag så finns ett sånt team i Umeå som hjälper till i hemmet när man blir utskriven från ett sjukhus och ska hem. Pandemin har ytterligare visat på nyttan med mobilt stöd i hälso-sjukvården.

Regeringen har tillsatt en delegation som ska stödja regionernas och kommunernas arbete med utvecklingen av en nära och tillgänglig vård. JA-partiernas satsning på äldrevårdslyft visar också på hur nödvändigt med ytterligare satsningar på denna grupp.
Vi i C tycker att regionen behöver utveckla en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård med fokus på individen i centrum. För att göra detta kommer det att behövas Öppenvårdsteam, en typ av generella team med bred kompetens och tillgänglighet. Vi tänker att närsjukvårdsområdena där vi har Södra Lappland kan vara lämplig nivå.

Regionen bör visa sin goda vilja genom att i samverkan med kommunerna, utveckla och öka livskvalitén för våra äldre med dessa behov.

Vad tänker du om detta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.