Lapplands bästa gymnasium!

Vi hade på fullmäktigegruppen ett bra pass där vi pratade om framtidens gymnasieskola.

Det finns ingen akademisk tradition i inlandet och vi har en låg utbildningsnivå i kommunen vilket spiller över på barnen. Vi har en allt för låg studietradition i inlandet för att få unga att välja bredare när de väljer framtida yrkesliv.

Vi har idag 280 elever som läser vid gymnasieskolan. Hos oss är det 23 % som inte klarar grundskolan så de behöver gå ett introduktionsprogram vid gymnasiet. 78% av de unga väljer ett yrkesprogram när de väljer framtida yrkesbana och utbildning vid gymnasiet. Yrkesprogram är de dyraste programmen att driva.

Vi har mycket bra sprogram som står sig bra i konkurrens med andra gymnasieskolor. De allra flesta får jobb efter yrkesutbildning och vi har hög andel behöriga kunniga lärare.

Många unga väjer att utbilda sig mot jobb som ligger främst på andra orter, i gruvor, i Norge och jobb som har höga löner. Det är 95% av alla elever som går ut gymnasiet i Vilhelmina med betyg. Det är 92% behöriga lärare i kärnämnen och 70% i yrkesämnen där. Så vi har Lapplands bästa gymnasium.

Hade vi haft alla elever på teoretiska program hade gymnasiet varit betydligt billigare att driva. Att vi har så många elever på yrkesprogram gör dock att vi har ett dyrt gymnasium.

Gymnasieskolan måste vara attraktiv för att unga ska välja att studera här. Vilket vi idag är. Då vi ligger högt i studieresultat och har bra lärare så väljer många unga just Vilhelmina.

Vad är det unga prioriterar när de väljer sin framtida yrkesbana? Elever väljer de linjer de vill gå. Många väljer yrkesprogram mot jobb där man tjänar bra. Hur gör vi då för att få fler unga att välja utbildningar som leder till jobb där vi har brist som inom äldreomsorgen, förskolan, hantverkare i olika branscher och andra jobb? Hur kan vi se till att unga vill läsa till fler yrken än vad de gör idag? Hur gör vi för att fler unga ska välja att studera här hos oss?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.