Det är företagandet som betalar välfärden.

Det är företagandet som betalar välfärden. Det vill inte Folkbladets ledarskribent, Jonas Bergström förstå. Det blottlägger den klassiska okunskapen hos S. Den självklara kopplingen att skatteintäkter till vård, skola, omsorg kommer från företag som anställer människor.

I Folkbladet den 1 oktober hängs Centerpartiet ut i ett debattinlägg om sänkta arbetsgivaravgifter för unga, skriven av Jonas Bergström. Hans koppling mellan nedläggning av byskolor i Vilhelmina och sänkta arbetsgivaravgifter för unga blir både långsökt och väldigt märkligt.

Detta då det ekonomiska läget i Vilhelmina kommun handlar om att den majoritet, som under lång tid styrt kommunen, tillika Folkbladets kompisar i S, stoppat huvudet i sanden. Idag är det Centerpartiet och Socialdemokraterna som tillsammans tagit ansvaret för att anpassa ekonomin och de kommunala verksamheterna till den befolkning som kommunen har.

Det Bergström inte förstår är, att det är företagandet som finansierar välfärden. Den klassiska okunskapen hos S att det är företagandet som driver välfärd. Den självklara kopplingen att skatteintäkter till vård, skola, omsorg kommer från företag som anställer människor, den vill han inte se eller förstå.

Nu verkar det ju som att S nationellt äntligen begripit detta sammanhang då det är regeringen ledda av S som lägger fram förslaget tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Arbetsgivaravgifterna ska sänkas för alla mellan 19 och 23 år, under de kommande två åren.
Ungdomsarbetslösheten i Sverige är hög och den stiger, enligt siffror från både SCB och Arbetsförmedlingen. Det här är redan prövat en gång då Alliansens sänkte arbetsgivaravgifterna för unga. En studie från 2020 (Daunfeldt, Gidehag) visar att den gav 18 000 nya jobb. Framförallt gynnades områden med just hög ungdomsarbetslöshet.

Problematiken om vad som hindrar företag från att anställa unga oerfarna har drivits fram av organisationer som organiserar företag, som Svenskt Näringsliv. Det är ju inte så konstigt. Ungefär som att Socialdemokraterna genom tiderna drivit LO frågor.
Företag över hela landet efterlyser lägre kostnader. Företagare har lyft hur viktigt det är med lägre arbetsgivaravgifter. Inom de värst drabbade branscherna under pandemin, såsom tjänstebranschen, anställs dessutom relativt fler ungdomar än inom andra branscher. Men även i kommunerna anställs många unga främst inom omsorgen.

Fyra av fem jobb skapas av små företag. Därför är det direkt avgörande för såväl människors jobb som för Sveriges ekonomi att småföretagen håller sig vid liv genom coronakrisen och att de så småningom vågar anställa igen. Vi i Centerpartiet kommer att fortsätta driva politiken framåt för landet Sveriges bästa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.