De sämsta besluten är de som inte tas

Idag har det varit kommunfullmäktige i Vilhelmina. En lång lista med frågor som ska beslutas om allt från ekonomi, bolagsordningar, partistöd, reglementen, hur mycket det ska kosta att besöka simhallen, vad föräldrar ska betala för förskoleplats, hur matavfall ska hanteras utifrån de lagar som EU bestämt som vi ska följa och hur äldreboendet i Saxnäs ska se ut framåt. Det vill säga allt möjligt som berör de som bor i kommunen.

Du kan se fullmäktige i efterhand på vilhelmina.se

Vi började med frågor om hur man som litet parti ska kunna får information för att sätta sig in i ärenden. Vår intention som även finns i reglementet är att alla partier som samarbetar kan anmäla sina gruppledare så kan de jobba 8 dagar per år och få betalt för det utöver de möten som är inplanerade. Men av olika anledningar har det inte blivit så.

Niklas, ekonomichefen berättade om ekonomin och de stora förändringar som vi kan se efter de tunga beslut som tagits. Vi har på ett år minskat våra kostnader med nästan 10 miljoner. 6, 5 miljoner mindre för personal (där vi ändå ligger högt). Vi får in 11 miljoner mindre som berör på mindre intäkter för gymnasiet med ca 5 miljoner och det övriga är mindre pengar från migrationsverket. Annika vår kommunstyrelseordförande berättar om delårsrapporten där det underskott vi fasade för på nästan 40 miljoner kommer att bli väsentligt lägre och att det hårda arbetet fortsätter för att komma i balans.

Vi fick en bra dragning av socialnämndens ordförande om hur de jobbar med de äldre och hemtjänsten för att se till att människor ska vara trygga hemma även när de kommer hem från sjukhus. Vilhelminas hemtjänst gör ett fint jobb och deras arbete betyder så mycket för så många. Hon berättade även om det boende vi byggt för barn som har så stora behov att de behöver bo i ett boende. Där har vi inte lyckats sälja platser till andra kommuner som det var tänkt. Så har ni i era kommuner behov av platser i ett 9:8 boende så finns det plats här i ett fint nybyggt boende med kompetent personal.

Annika lyfter att Vilhelmina kommun har fler barn med diagnoser jämfört med andra kommuner, att demens ökar vilket ger stora behov inom äldreomsorgen, en fråga för hela landet då problem med en åldrande befolkning gäller hela landet. Hon lyfter att antalet byggnadslov håller en fortsatt hög nivå vilket utmanar en liten kommun att klara av att leverera service. Hon säger att det handlar om att styra eller avgå! Att våga ta besluten som leder oss framåt även om det tar på och att de sämsta besluten är de som inte tas.
Den tyngsta frågan är insamling av matavfall där vi ska samarbeta med åtta andra kommuner och hjälpas åt att samla in matavfallet, som Eu kräver. Det ska funka innan slutet av 2023. Det är ett rejält pussel som ska läggas då allt avfall från hushåll även i glesbygd ska samlas in. Det vi ska hantera är beslut som utgår från att staden är norm så det är inte enkelt att få till i den kommun vi ska ta ansvar för som är så geografiskt stor och glest befolkad.

Det fanns ett ärende om ett folkinitiativ kring skolorna som lades ner ifjol. Annika var tydlig med att det är så bra gjort av alla de som engagerat sig för att behålla skolorna i byarna. Det engagemanget betyder mycket men det går inte att backa bandet. Det lades ett förslag på folkomröstning från Kd som vill riva upp beslutet. De kunde dock inte säga hur det skulle betalas eller gå till.

Den hetaste debatten, konstigt nog, var om antalet fullmäktigemöten. Där min uppfattning är att vi skulle hålla oss till det antal som föreslagits medan S ville ha ett möte till. Där förlorade kommunstyrelsen då det blev majoritet för att lägga till ett möte till vilket kommer att kosta mellan 70-100 000 kr extra. En kostnad som borde ha undvikits i besparingstider.
Ett som vanligt långt och intensivt möte.

2 kommentarer

 1. Jörgen K

  De sämsta besluten är de som inte tas, då har det tagits en herrans massa dåliga beslut under ett antal år då man är där man är idag……….

  Att osakligt skylla på gamlingar och ungar för kommunens dåliga ekonomi igen, känns extremt tunt och genomskinligt.

  Sedan slänga ut en massa miljoner på uppsamlande av matavfall för EU kräver det? Hur har man missat att det är tveksamt om det ens kommer att genomföras utan dispensregler för glesbygden? Där förslagen bygger på proportionalitetsprincipen före enhetsprincipen. Här lär kommunen blivit blåst ytterligare en gång! Har man verkligen råd med det?

  Sedan att inte återställa tidigare års underskott utan att låna upp ytterligare, är verkligen som att slå in de sista spikarna i kistan…..

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Håller med om att det borde ha tagits svåra beslut tidigare, vi måste ju. Matavfallet är svårt men ett sätt att lösa det är tillsammans med andra kommuner. Håller med om att det inte finns någon förståelse för glesbygd i detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.