Nä, det handlar inte om vegoburgare och sojakorv

När man pratar om att Capen äntligen är klar så är det inte många som höjer på ögonbrynen. Jordbrukspolitiken i Eu är inte så intressant samtidigt som den lägger grund för så mycket i våra liv. Det SVT lyfter fram blir bara fånigt, som om sojakorv var det viktigaste då det gäller livsmedelsförsörjningen i Europa….

Jag tänker på de som jobbar med att se till att vi har mat att äta, de som odlar och de som driver jordbruk eller gör nåt annat som kräver grödor, öl, bröd eller vad det nu kan bara. Vi har i mitt parti Centerpartiet drivit på för att stärka konkurrenskraften för bönder och livsmedelsproducenter, i hela Europa. Det behovs då vi måste klara oss själva i en högre grad när det gäller mat.

Pandemin har lärt oss att det är väldigt sårbart, vi i Sverige skulle inte klara oss många dagar förrän hyllorna i affären var tomma. Så det är viktigt att vi förstår att stöd till jordbrukare är oerhört viktigt för att på sikt kunna göra jordbruket mer lönsamt vilket det inte är idag. Det är mer en livsstil man väljer än ett jobb att leva bra på.

Centerpartiet har drivit igenom att bonden ska få bra betalt för sin produkt. Jordbrukare måste kunna lägga mindre tid på administration, och mer tid på deras företag och jordbruk.

Det som är nytt är att stödet ökar till de som verkligen brukar sin mark. Så om du har ambitioner om att börja bruka din mark för att skapa mat så kommer du att få stöd för det. I beslutet så minskas stödet till markägare och det ges istället mer stöd till den som brukar jorden. Dessutom ges småskaliga och unga bönder särskilt stöd. Det kommer förhoppningsvis att göra att fler vågar satsa på den gröna näringarna som Ida och Mattias på Malgomajgården, Vanja på Malgoviks gårdsfår, David i Nästansjö, Angelina i Idvattent och alla andra som tar tillvara det jorden ger.

Vi har också drivit på för att jordbruket ska bli mer klimat och miljösmart, att antibiotikaanvändning ska minska och att djurtransporter ska vara skonsamma. Fredrick Federley som är en av våra parlamentariker har verkligen gjort ett hästjobb i den här ´frågan. Han har också dragit lans för djurskyddet och varit Marit Paulsens rättmätiga arvtagare.

Det som skapt rubriker är att vegoburgare och sojakorv inte ska kunna kallas vad de heter är inte rimligt och förlöjligar jordbrukspolitiken. Vi måste fokusera på att säkra en hel kontinents hållbara matproduktion, landsbygdens förutsättningar och ett ökat djurskydd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.