Det vi inte kan förstå måste vi ändå försöka ta in

Varning. Det här inlägget innehåller hemska beskrivningar. Jag vill varna för det, läs inte om du känner dig tveksam. På riktigt. Det är en text som en kollega Conny Noren skrivit som är svår att läsa men ändå så viktig, att vi förstår VAD DET ÄR VI SER.

”När jag följt rapporteringen kring Ukraina så har jag sett många saker, på många olika plattformar. Twitterkonton, Telegramkanaler, subreddits och annat som komplement till större mediakanaler.
Mycket hemskt har passerat ögonen. Så pass att jag börjat bli avtrubbad. Jag har sett fler människor dö på skärmen än vad man borde göra. Så mycket sorg, så många totalt förstörda liv. Men ingenting, INGENTING, kunde förbereda mig för det jag sett från Ukrainska Bucha. Det saknar totalt motstycke.
Det ni läst i nyheterna, det finns på bild. Massgravar med civila som slängts i högar. Civila som skjutits till bitar i sina bilar – senare har ryska soldater tänt fyr på bilen. På ett förkolnat finger syns en vigselring. Det är ett ungt par. Mannen ligger utanför bilen. Kvinnan sitter kvar i stolen, med munnen öppen som i ett skrik.

Bakbundna civila ligger på gatorna. De har radats upp och avrättats av ryska soldater. Folk har torterats innan de slutligen dödats. Ett äldre par förstod inte vad ryssarna menade när de frågade ”var är nazisterna?!”. När ryssarna inte fick de svar de ville, sköt de det äldre paret.
Rapporter berättar om familjemedlemmar som våldtagits framför sin familj. Och jag har inga skäl att tro att det inte stämmer. Inte efter att ha sett en bild som jag skulle betala mycket dyrt för att tvätta bort från mitt minne. Läs inte mer nu om du är tveksam. Det fastnar hos dig. Det är krigets verklighet i sin mörkaste, hemskaste form. Stäng ned om du är osäker.

På bilden ligger det en hög av döda människor. Vissa har kläder, andra bara något enstaka plagg. Ovanpå sin 17-åriga storasyster ligger en liten flicka. Hon är tre år gammal. Hon har våldtagits av de ryska soldaterna. Hennes underliv uppges vara söndertrasat. Sedan dödade de henne, och lade henne i högen av döda släktingar.

Jag kommer aldrig, aldrig, aldrig att glömma bilden. Jag önskar att jag aldrig sett den. Jag kommer alltid att ångra att jag tittade. Men jag kommer aldrig att förlåta dem som gjorde det.
Fler rapporter kommer in om plundringar, kvinnor som ryska soldater bränt in hakkors i huden på. Flickor så unga som tio år som våldtagits och tagits sönder i sina kroppsöppningar av soldaterna.
Våldtäkt har genom historien varit ett vapen som syftar till att bryta ned motståndet hos civilbefolkningen. Särskilt av arméer med särskilt dålig styrning. Men här måste det sättas in i en bredare kontext.

I ryska, statsmediet RIA Novisti publiceras en text med titeln ”Vad Ryssland borde göra med Ukraina”. Författare är Timofei Sergeitsev. Och innehållet är fullkomligt hårresande – det ger en pusselbit till de ryska soldaternas agerande i Ukraina. De ser ukrainarna som ovärdiga, underlägsna och värdiga att utrotas.

Texten beskriver ”avnazifiering” av både eliten och befolkningen. Befolkningen anses vara medskyldig, eftersom de så länge stöttat nazisterna vid den Ukrainska makten.
”Det rättmätiga straffet mot den här delen av befolkningen är endast möjlig genom de oundvikliga umbäranden som ett rättfärdigat krig har mot ett nazistiskt system”
”Namnet Ukraina kan inte behållas efter att staten avnazifierats”
”Avnazifiering är oundvikligen även ’Avukrainifiering'”
”Till skillnad från Baltstaterna eller Georgien, har historien visat att Ukraina är ohållbar som nationalstat, och försöket att bygga en nationalstat leder oundvikligen till nazism”
”Den banderitiska eliten måste likvideras, att omskola dem är omöjligt. Det sociala träsk som aktivt och passivt stödjer eliten måste utsättas för krigets umbäranden och svälja dessa upplevelser som en historisk läxa och därmed botgöring”

Detta publiceras i statlig media. Det är en del av Putins narrativ. En del av den Stora Lögn, på exakt samma vis som Hitler och Göbbels använde i Nazityskland. Nej, det är ingen överdrift – det är samma sak. På 1930-talet talades det om den judiska parasiteringen och infiltrationen av makten. I dagens Ryssland talar statlig media om nazisterna i Ukraina.

Genom att avhumanisera motståndaren och övertyga soldater om att de förtjänar alla straff de får, och att de inte har någon rätt till sina liv, kan man få soldater att tappa alla spärrar de trodde att de hade bara några veckor tidigare. Då kan man se de mörka illdåd vi nu kunnat se i Bucha, och som säkert kommer att berättas om från många andra delar av Ukraina framöver.

Det här är inga enskilda rötägg. Det är soldater som matats med avhumaniserande lögner direkt från statlig media. En stat som har de hemskaste krigsbrott på sitt samvete – och som jag så innerligt hoppas får ta straffet för det.

Den treåriga flickan hette Arina. Hon förtjänar rättvisa”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.