Tappad sug när det gäller strandskyddet!

Tänk att när inlands och landsbygdsbor börjar se ljuset i tunneln när det gäller strandskyddet, att det äntligen ska lättas då smäller Vänstern, Kristdemokraterna, SD, Moderaterna ihop sina påsar och röstar EMOT!

Att vi äntligen fått Socialdemokraterna att inse att det som gällt sedan 70 talet måste ändras, där samma regler gällt i städerna och tätbebyggda sommarstugeområden i Stockholms skärgård även gällt runt våra sjöar och vattendrag där det knappt bor en människa.

För en vecka sedan fick jag och Ulf äntligen besked om att vi får avsteg från strandskyddet för att bygga om vår fjällstuga. Vi var tvungna att söka lov hos länsstyrelsen trots att vårt hus ligger långt från sjön, typ 80 meter och det går en väg emellan, vägen mellan Vilhelmina och Kittelfjäll som trafikeras rätt hårt. Vi var tvungna att ange avstånd från alla små hus till vatten, många bilagor och beslutet var även det många sidor och hade säkert krävt några dagar jobb av en tjänsteperson på länsstyrelsen. För att vi måste renovera huset som byggdes länge sen.

För oss i Centerpartiet har det varit en viktig fråga att vi på landsbygd ska kunna bygga nära en sjö, bygga där det går ett dike och göra det möjligt för folk att få bo där de vill Det handlar om rättvisa för människor och företag på landsbygden, en rättighet man tar för givet i stan. I Krokom får kommunen inte bygga ut sitt industriområde då det finns ett dike som innefattas av strandskyddet, helt märkligt.

Men igår röstades det nej i riksdagen så nu får vi börja från början. SÅ TRIST för alla de som väntat på att detta skulle bli möjligt.

I Sverige finns omkring 300 000 sjöar som är mindre än 1 hektar, och över en miljon kilometer vattendrag som är smalare än 2 meter. Där skulle i praktiken bli fritt fram att bygga. Det hade gjort verklig skillnad för väldigt många människor.

De röstade nej till att i strandnära utvecklingsområden som kommunerna själva bestämde skulle det bli tillåtet att bygga. De röstade nej till att strandskyddet skulle förstärkas i vissa områden där bebyggelsetrycket redan är högt som det är i kustnära städer typ Stockholm.

Jag blir så förtvivlad då jag vet att även moderater velat reformera strandskyddet och när de nu går ut och säger att de lyckats stoppa Centerpartiets försämringar av detsamma blir jag så deppad. Ja, i förslaget så skulle det bli tydligare regler för de stadsnära områdena men inte för landsbygden.

Centerpartiet vet att det är landsbygden som bygger Sverige. Vi kommer fortsätta kämpa för landsbygdens bästa, och vi ser fram emot den dag då fler partier inte bara pratar om hur viktig landsbygden är, utan också visar det i handling. Som att krisdemokrater pratar om Hjärtlandet men vad menar det med det och hur tänker det när de röstar så ”stadsvänligt” och landsbygdsfientligt som de gjorde igår?

Det behövs ett parti som står upp för rättvisa villkor för människor och företag i hela landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.