Medias roll och demokratin

I veckan har jag varit på årsstämma för tidningar i norr ekonomisk förening. Att vara med och jobba för att värna demokratin är ett av de viktigaste en kan göra. Inte minst i vår tid där vi ser hur demokratin hotas. Där öppenhet ifrågasätts och där de som inte håller med kallar det man säger för ”fake news” oavsett hur faktabelagt det är. Så att finnas med i ett sammanhang där ledorden öppenhet, demokrati och kamp för det fria ordet finns med känns viktigt.

Vi ser idag det som sker som motsatsen till öppenhet och demokrati. Där den ryska befolkningen knappt vet om vad som sker i Ukraina. Där demokrat inte finns och det fria ordet verkligen inte är fritt. Journalister arresteras och den enda media som tillåts är styrd av statsmakten. Det läskiga är att se att det finns strömningar i vårt eget land som tycker att Ryssland är ett föredöme, där partiledare inte kan välja mellan Biden och Putin och där det dagligen sker inlägg i sociala media som går ut på att skapa misstro, polarisering och ifrågasättande av demokratin.

De löften som tidningar i norr ger sina prenumeranter, som verkligen känns aktuella och oerhört viktiga, är: ”Vi är din hembygds viktigaste och mest engagerade nyhetsförmedlare. Det betyder att vi sätter de lokala nyheterna först, finns på plats och ger en röst åt våra läsares berättelser och drömmar.”

Det är löften som förpliktar och som kräver att tidningen verkligen är på plats, ser och tar utgångspunkt i det som människor upplever i sin lokala vardag.

Fler löften är att ”tidningen agerar självständigt, springer ingens ärenden, rapporterar opartiskt och rättvist.” Något som är grunden för både öppenhet och för att värna det demokratiska samhället.
Ett av de viktigaste löftena är att ”tidningen ska se landsbygdens perspektiv, värna allas lika värde, yttrandefriheten och medborgarnas inflytande i den lokala demokratin.”

Känns gott att få vara en del i ett sammanhang där dessa friheter lyfts. Hur tänker du kring medias roll och demokratin?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.