Vinster från vind och vatten måste landa där de hör hemma

I helgen har Centerpartiet nationell valupptakt och ett helt gäng Västerbottningar är på plats. Dagen inleddes med att Annie presenterade några av våra förslag kring energin.

Vi ser ju att energin är en av de stora utmaningar vi har att hantera både i norr och söder. Vi måste minska utsläppen av växthusgaser och begränsa den globala uppvärmningen till under 1.5 grader. Samtidigt måste vi göra EU oberoende av fossil energi, i synnerhet den blodbesudlade gasen och oljan som importeras från Putins Ryssland. Vi vet att Rysslands invasion av Ukraina finansieras av bl.a EU:s import av ryska fossila bränslen. Ryssland står för drygt 40 procent av EU:s gasimport, 27 procent av oljeimporten och 46 procent av kolimporten.

Centerpartiet har länge drivit på för ökad elproduktion, Sverige är världsledande i utvecklingen av nya metoder och innovationer som klimatsmart stål och cement, smarta batterier och biodrivmedel. Men det kommer krävas mycket mer elektricitet om vi ska klara omställningen från fossilt till klimatsmart. Den utveckling vi ser i norra Sverige kräver även den mer energi.

Nu måste arbetet växlas upp för att vi ska klara omställningen från fossilt till klimatsmart.
Vi lägger flera förslag för att öka produktionen inom alla fossilfria energislag samt för att förenkla för energiproduktion och effektivisering.

Vi vill också att en utredning tittar på olika ersättningsmodeller, till exempel den som används i Finland. Där ges ersättning även till närboende som exempelvis får en större elledning nära den egna tomten. Fokus måste nu ligga på att mer vindkraft kan byggas i olika delar av landet. Det är också rimligt att de som påverkas av anläggningar i sin närhet kompenseras.

Det viktigaste för oss i norr är att återföra vinster från energianläggningar som vind och vattenkraft till där det produceras. Centerpartiet vill att fastighetsskatten på all energiproduktion ska tas in regionalt.

Hur tänker du kring detta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.