Sveriges bästa förlossningsvård!

Sveriges bästa förlossningsvård! Det är det vi i Centerpartiet driver på för att nå. I veckan har vi debatterat i regionfullmäktige hur förlossningsvården ska se ut framåt. Idag är ingen som ska föda riktigt trygg, både de som bor i Umeå som oroar sig för att de inte ska få plats liksom de som bor i Södra Lappland som är oroade över att BB i Lycksele ska vara stängt.

Jag engagerade mig i politiken och stod på barrikaderna när BB i Vilhelmina lades ner. Så frågan är extremt viktig för mig. För att nå en trygg förlossningsvård oavsett vart man bor i länet så måste det till fler barnmorskor. Både att fler barnmorskor stannar kvar i jobbet och att fler vill utbilda sig. Det måste till bättre arbetsvillkor, högre löner, fler karriärvägar. Centerpartiet vill att de som vill vidareutbilda sig både ska få lön under utbildningstiden och att regionen köper i uppdragsutbildningar för de som vill bli barnmorskor. Vi vill också ge Socialstyrelsen i uppdrag att utarbeta nationella riktlinjer för en mer jämlik förlossningsvård både före, under och efter förlossning.

Vi vill också att varje familj ska ha en egen barnmorska som följer dem genom graviditeten. Vi står även bakom att barnmorskor ska få ha egna barnmorskeledda kliniker men då i närhet till ett sjukhus där specialistsjukvård finns om det skulle hända något oförutsett under förlossningen.
En het debatt där vi kom fram till att förlossningsvården måste prioriteras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.