Vinster i välfärden!

I går kampanjade vi i centerpartiet i Vilhelmina och pratade med människor om vad de tycker är viktigt. En fråga jag fick handlade om vinster i välfärden där personen gillade oss men kunde inte med att stora företag kunde plocka ut vinster ur vård och skolföretag.

Jag sa att inte heller Centerpartiet gillar det fenomenet och tänkte att jag kan förklara lite här i bloggen kring detta. Det kommer att bli en av de stora valfrågorna i höst tänker jag.
I Sverige finns ungefär 4000 fristående skolor och förskolor med 340 000 barn och elever och 60 000 medarbetare. Det är ungefär 41 000 äldre som får hemtjänst av ett privat företag. 18 000 personer bor i privata äldreboenden. 65 procent av dem som har personlig assistans valt en privat utförare. Så det går inte att bara förbjuda privata företag inom välfärden då det skulle drabba människor hårt som idag använder fristående välfärdsföretag.

Vi behöver alla aktörer som kan och vill bidra. Vi måste komma bort från fokuset på utförare och få fokus på innehåll och kvalitet. Då behövs höjda och förtydligade kvalitetskrav och mer effektiv kontroll av både offentliga och privata verksamheter.

Det vi vill få människor att inse är att de allra flesta verksamheter, både kommunala och privata, är väldigt välskötta, med hårt arbetande personal som gör ett oerhört bra jobb. Inte minst i vår egen kommun där vi har en omsorg av god kvalité. Inlandsborna är också verkligt rädda om sina sjukstugor och hälsocentraler som gör ett fantastiskt jobb trots stora utmaningar. Sedan finns det verksamheter som missköts, där man brister i kvaliteten. Men dessa trista undantag finns både i kommunal och privat verksamhet. De privata exemplen brukar dock få mycket mer uppmärksamhet i medierna, för att kombinationen misskötsel och vinst är mer intressant att rapportera om, och för att vi har en debatt om privat välfärd i Sverige.

Men oavsett vem som driver verksamheten måste reglerna skärpas för att komma åt misskötsel i välfärden. Här har Centerpartiet lagt fram en rad förslag för att skärpa kontrollerna och höja kraven på kvalitet. Det är det debatten borde handla om, hur vi höjer kvaliteten, oavsett huvudman.

5 kommentarer

 1. Åsa Össbo

  Det blir ju som att be om en översyn när din egen (läs offentligt utförda) omsorg och skola ligger sämst till pga. av decennier av vinstuttag? Och legitimerar ännu fler decennier av utsåld välfärd pga ”se så dålig den kommunala skolan är…”
  Nej, en övergångsperiod tillbaka till ett system där det offentliga (inte alltid på kommunal nivå heller utan skulle kunna vara fördelat när det gäller välfärdsservice i vissa områden) äger och utför verksamheten (eller stödjer idéburna och geografiskt motiverade alternativ) är att föredra och så kan alltid sjukhem / skolor som är helt privat finansierade finnas kvar som alternativ för den som anser sig ha råd utan att vara skattefinansierade – som i de flesta andra länder, dock med alla kvalitetskrav som krävs för den typen av verksamhet. Ett annat förslag är att ta Danmark som exempel där en aktör endast för äga upp till två skolor. Enligt Kommunals rapport ”Så mycket bättre? 2018 – En jämförelse av anställningsvillkor och löner i privat och kommunalt driven äldreomsorg” är vinst i äldreomsorgen i stor utsträckning kopplad till besparingar på löner, bemanning och arbetsmiljö. Vinstdriven äldreomsorg erbjuder dessutom ”i genomsnitt sämre villkor på alla jämförbara områden. Detta går tvärt emot antagandet som låg till grund för konkurrensutsättningen på 1990-talet. Att oreglerad vinstdrift skapar en bättre äldreomsorg saknar såväl teoretiskt som empiriskt stöd.”

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   jag tror benhårt på att valfrihet är det bästa för samhället och för enskilda individer. Att kunna välja mellan olika är även ett sätt att både driva utveckling, att det bästa kommer fram ur en verksamhet och att personal har flera arbetsgivare att välja mellan vilekt ger personal bättre arbetsvillkor och bättre löner.

 2. Jörgen K

  Och i samma ögonblick missar man verkligen målet med ”vinster i välfärden” då man blint blundar för de verkligt stora ”uttagen” som genereras vid vägbyggnad och renoveringsarbeten av våra vägar. För att inte glömma byggnation av offentliga fastigheter………

  Det är inte logiskt att utelämna områden där de verkligt omfattande vinsterna genereras.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   ant det är ofta kvinnligt dominerade yrken som ska låsas i i det offentligas skruvstäd…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.