Att föda barn ska inte betyda evig inkontinens

Hur många har i sin närhet kvinnor som fått problem efter en förlossning? jag kan tänka att alla känner till detta problem i sin närhet. Det är orimligt att det ska vara så. Centerkvinnorna a
är aktiva med att driva frågan och debattera. Malin Bergman ordförande i Centerkvinnorna och jag har sänt in debattartiklar i frågan. Vi skriver:

”Föda barn är naturligt men likväl en enorm påfrestning för kroppen. Förlossningar är individuella och går för det mesta bra – men inte alltid. Ungefär tre av fyra kvinnor som föder vaginalt drabbas av en förlossningsskada. Flertalet av dem är lindriga och de mer allvarliga skadorna kan behandlas.

Ändå lider flera kvinnor med bestående men efter att ha fött barn. Svårigheter att hålla tätt eller att uträtta sina behov och smärtor, ibland kroniska och ibland vid sex, är några av konsekvenserna som de drabbade kvinnor tvingas att leva med. För kvinnor som söker vård är vården inte alltid nära. Det kan ta lång tid och dessutom har flera kvinnor vittnat om att de inte har blivit tagna på allvar. ”Allt ser bra ut”, kan det sägas om ett trasigt underliv som känns allt annat än bra.

Att föda barn ska inte betyda evig inkontinens. Förlossningsskador ska i det yttersta motverkas och när de uppstår, ska kvinnan ha rätt till vård. Det behövs mer resurser till att öka kunskap om förlossningsskador och att stärka upp eftervården. En kvinna med skador i underlivet ska inte behöva stånga sig blodig för att få vård och när kvinnan får vård ska hon inte behöva stå i en lång kö. Vart man bor i landet ska inte vara avgörande för vilken vård man får, därför måste regioner samordna kompetens och resurser.

Kvinnor ska inte behöva lida i det tysta längre. Centerkvinnorna vill att eftervården kraftigt förstärks och att kvinnor inte ska behöv lida av svåra förlossningsskador som går att läka.”

Vad tänker du kring kvinnosjukvården?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.