Sista fullmäktige innan valet….

Vid detta ska delårsrapporten för året hanteras liksom budget och en mängd olika förslag och frågor. Delårsrapporten ser inte ljus ut och till viss del beror det på att pandemin fortfarande påverkar ekonomin men även att vården tar längre tid då det saknas personal. Tandvården är i stor brist på personal som gör att det även där finns långa köer och går långsamt. Köerna finns inte bara där utan det är långa köer till specialistvård överlag och till BUP i synnerhet.

I sommar kommer det att vara stängt på många ställen i lånet, inte minst i Vilhelmina där akutplatserna och akutvården stänger nattetid hela sommaren liksom BB i Lycksele som stänger. Även vid Norrlands universitetssjukhus är det kompetensbrist som gör att de har svårt att upprätthålla grunden i sitt uppdrag. Det här är verkligen illavarslande att vården är i så stort behov av kompetens att den inte längre håller måttet för vad vi ska kunna förvänta oss som medborgare. Samtidigt så ha vården förändrats mycket de senaste årtiondena, mycket vård sker idag i hemmen, självmonitorering av olika kroniska sjukdomar som diabetes tex. Liksom att vi tar större ansvar för vår egen hälsa. En annan faktor är att det finns många som är utbildade i ett vårdyrke men som jobbar med något annat, som barnmorskor och sjuksköterskor som valt att göra något annat. Hur lockar vi tillbaka dessa?

Sveriges kommuner och regioner lyfter i sin ekonomirapport att antalet äldre i befolkningen kommer att öka vilket ger större utmaningar för vården. De är de allra äldsta som konsumerar det mesta av vården. Om 80% av alla som går ut skolan kommande årtionden skulle gå till jobb inom vården så skulle det vara samma personalantal som idag. Men det kommer ju aldrig att ske, människor kommer ju att jobba inom alla samhällets sektorer.

Vården måste ställas om och vården uppgradera både löner, karriärvägar och anställningsvillkor så att människor vill utbilda sig och jobba inom vården. Det tror jag är en del av lösningen att både locka tillbaka, få fler att utbilda sig och få fler att vilja jobba med vård och vara glada och nöjda med sina arbetsgivare.

Hur tänker du kring vården framåt?

2 kommentarer

  1. Åsa Össbo

    Hur tänker du kring att publicera kommentarer dom du verkar fråga efter? Du har nu publicerat två bloggar men inte min kommentar kring vinster i välfärden. Knappast seriöst.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      hej Åsa, jag skriver ofta fler bloggar samtidigt och lägger in dem i ett schema. så jag är inte inne dagligen på bloggen och ser därför inte kommentarer varje dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.