Aborträtten hotad?!

I Umeå demonstreras det med plakat där det står såhär- Sverige följ USA då det gäller abortfrågan! Jesus ska straffa mördare!
en kan tro att det är taget ur en scen ur The handmaid’s tal som ni säkert sett på TV, men det är det inte. Det är idag, det är här och det är overkligt!

I USA har landets högsta domstol nu fattat beslut om att delstaterna själva ska få stifta egna abortlagar. I många stater förbjuds abort helt som följd, vilket kommer att få förödande konsekvenser framåt. I Ungern och Polen har kvinnors rätt till sin egen kropp också minskat de senaste åren. Även i Sverige finns politiker som motionerar om att inskränka på aborträtten. Inför valet 2018 ville Sverigedemokraterna sänka gränsen för abort från vecka 18 till vecka 12. Kristdemokraterna har argumenterat för att vårdpersonal ska kunna vägra att utföra abort utifrån rätten till samvetsfrihet, och dessutom nyligen haft en EU-parlamentariker som röstat nej mot abort 22 gånger!!! 22! i Europaparlamentet.

Vi vill stärka rätten till abort så att den finns i grundlagen. Centerpartiet vill alltså att aborträtten skyddas i svensk grundlag. Det är viktigt för att stärka kvinnors rätt till sina egna kroppar, även i framtiden. I Sverige är aborträtten idag stark, men lagstiftningen är ändå väldigt sårbar.

Hur tänker du kring rätten till abort?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.