Till dig som funderar på att rösta SD!

För någon vecka sedan var jag på en skola och träffade skolelever som hade funderingar på Nato, Klimatet, Elpriser, bränslepriser och om jämställdhet. En bra dag med bra diskussioner och många nya tankar. En person jag träffade tyckte att Jimmy Åkesson sa bra saker i tv och hade därför tänkt ta reda på mer och då läst deras partiprogram och blivit mörkrädd.

Jag hade verkligen önskat att fler av de som finns bakom de 20% som nu säger att de ska rösta på dem också läst deras partiprogram och sedan reflekterat och tänkt igenom om de då valt rätt parti. eller funderat på vad som händer inom det högra blocket om SD blir största parti? Vilket Sverige skulle vi då få?

Jag tycker det är ett bra sätt att ta ställning, att verkligen ta reda på vad ett parti står för i grunden, vilka värderingar de har och hur deras samhälle kommer att slå mot enskilda människor och grupper.

Det finns många fler exempel på hur SD:s politik kommer att dra isär Sverige, öka människors rädsla, likrikta media och kultur, rasera klimatarbetet och Sveriges insatser för fattiga människor i andra länder. Hur människa ställs mot människa utifrån vilka föräldrar en har.

Detta är inga fantasier eller nidbilder, förslagen ligger tydliga på bordet redan nu. Och om några dagar kan de bli verklighet om SD ges makt över Sverige.

I veckan debatterade Annie Lööf och Åkesson och det blev tydligt hur långt ifrån varandra deras partier står. Så vad kommer att hända om Sverigedemokraterna får makten i Sverige?

Vi i Centerpartiet har gått igenom den politik som Sverigedemokraterna driver i riksdagen, deras valplattform och valmanifest. Då blir även jag mörkrädd, och jag tycker det är riktigt otäckt.
Det gäller särskilt urholkad rättssäkerhet, systematisk diskriminering, likriktning av kultur och media, ökade klimatfarliga utsläpp och kraftig minskning av biståndet.

Vi sätter ner foten mot en politik som gör skillnad mellan människor på grund av ursprung och som riskerar den enskildes rättstrygghet i förhållande till staten.

Sverigedemokraterna har en helt annan syn. De har uttryckt beundran för den repressiva utvecklingen i länder som Polen och Ungern. Redan i dag står Sverigedemokraterna bakom en rad förslag som riskerar att undergräva rättssäkerheten. Exempel på det är utvisning av hela familjer om en familjemedlem begått brott och preventiv avlyssning av människor som inte begått något brott. I flera kommuner föreslår SD att endast svenska och erkända minoritetsspråk ska användas som samtalsspråk i skolan, såväl under rasterna som på lektionerna. Ett annat SD-förslag är att skolbiblioteken inte ska tillgodose behoven hos flerspråkiga barn. Hur skulle det slå mot de samiska folket undrar jag?

Det är centralt för demokratin att det finns en allsidig, oberoende nyhetsbevakning och opinionsbildning i hela landet. Därför behöver det måste finnas bra möjligheter för en fri media.
SD verkar för en ökad likriktning och hårdare politisk kontroll av kultur och media. De säger sig slå vakt vårda och värna det svenska kulturarvet. SD har gång på gång riktat kritik mot traditionella medier och public service. De vill från offentligt håll skruva åt tumskruvarna på journalister och ansvariga utgivare. De vill införa nya möjligheter att rikta sanktioner mot programansvariga i public service. Dessutom vill SD att det ska finnas ett samhällsorgan som genomgående ”kontrollerar saklighet och informationens korrekthet”. frågan är VEM som ska vara domare i vad som är korrekt eller inte??

Sverigedemokraterna är det enda riksdagsparti som inte står bakom de svenska klimatmålen. De vill dramatiskt sänka ambitionerna i klimatarbetet i Sverige och istället låta andra länder göra jobbet. De tycker att andra länder ska göra jobbet och att vi ska stå utanför.
SD vill minska inblandningen av biobränslen i bensin och diesel till ett minimum, och därmed öka de klimatfarliga utsläppen från transporterna. De är överens såväl med andra högerpartier som med Vänsterpartiet om att skrota reduktionsplikten. De skulle öka våra Sveriges utsläpp med 55 miljoner ton fram till 2030. Det motsvarar hela Sveriges samlade utsläpp under ett år. Dessutom är det ett förslag som skulle det slå stenhårt mot svensk landsbygd, där en ökad biodrivmedelsproduktion har potential att skapa nya företag och tusentals nya jobb. Som hos oss.

Så läs olika partiers partiprogram, fundera och tänk efter vilket Sverige du vill ha. Det är du som väljer.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.