Vad är landsbygd?

Vad är landsbygd? Kanske kan vi definiera det med att landsbygd är där skatten ökar och välfärden minskar.
Det är enormt stora skillnader i hur mycket en betalar i skatt utifrån vart en bor. De som bor i Dorotea betalar 7 kr mer per 100 lapp de tjänar i skatt än en som bor i någon av Stockholmskommunerna.

Nu vore det väl helt ok om det var så att Doroteaborna hade enormt mycket bättre tillgång till offentlig service och välfärd, men så är det ju inte. Vart är rättvisan i detta? De som bor där man skattar mest har oftast sämst offentlig service och tillgång till välfärdstjänster. Att de har god tillgång till livskvalité är ju något helt annat. Men skatt ska ju gå till välfärd och offentlig service då borde de som betalar mest även ah den bästa.

När nu det växer så det knakar i Norra Sverige så borde ju något hända även med skattesatser och välfärd. Det investeras över tusen miljarder i Norra Sverige och då är det inte inräknat de 18 miljarder som nu satsas i Jämtland eller det som sker i Örnsköldsvik där det behövs tusentals nya invånare. Vart landar skatten från dessa investeringar? I de regioner där det investeras eller i statens kassa?

I fjällvärlden jobbar människor från hela landet och Europa säsongsvis. I flera orter kräver nu arbetsgivare att de som jobbar även ska skriva sig på orten för att på så sätt rädda skatteintäkter till kommunen.

Vägarna på landsbygden slits av alla transporter och turister men finansiering sker utifrån befolkning. Det borde vara finansiering utifrån per mil väg och inte utifrån befolkningsantal. Då det gäller att åka buss eller tåg så är det oftast billigare att åka kort än långt om en räknar per mil. Kollektivtrafiken bör göra tvärtom och få det billigare att åka långt och dyrare att åka kort.

I Norrbotten jobbar de med att skapa trygghet för både blivande föräldrar och personal utifrån att det är så långt till BB. Det är trygghetsskapande insatser mellan barnmorskor, ambulanspersonal och annan personal inom primärvården. Men även att se till att hotellen har en beredskap att ta emot för att skapa trygghet. Bristen på barnmorskor på landsbygd är ett hot som måste tas på största allvar och ansvaret för att kunna bo i hela landet måste innebära att prioritering av landsbygd måste till.

Det behövs en starkare landsbygdspolitik för att vi ska få hela landet att leva, växa och klara av utmaningar. Det behövs fler som tänker landsbygd och färre som tänker storstad i riksdagen om vi ska få nån ordning på det här.
Vad tänker du?

4 kommentarer

 1. kenth

  Om nu umeå strävar efter att bli en 15minuters stad med 200tusen innevånare måste ju folket komma nånstans från på bekostnad av avfolkning. Jag tror att de styrande inte spekulerat på att nysvenskar blir den nya begolkningen. Täta storstäder med mycket folk utarmar landsbygden och dess möjlighet leva. Man får tänka också på utvandringen till södra landsdelarna på 60 talet.Där blev också många småorter o norr utan framtida tillväxt.

 2. Göran Sundqvist

  Bra Maria
  Jag tycker att frågan hur det statliga utgämningsstödet till kommunerna fördelas borde tydliggöras i detta sammanhang.
  Vad jag minns så har någon från Stockholm studerat siffrorna och funnit att mest pengar per kapita gick till Malmö. Om det är så, är det rimligt? Malmö har troligen mindre kommunalskatt än Inlands kommunerna i Västerbotten.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   sant så är det. Det mesta av pengarna går till storstadsregionerna och systemet måste förändras om inte små kommuner ska gå sönder

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.