10 eller 20 öre per krona till bonden?

I veckan som gick lämnade vi in ett så kallat utskottsinitiativ till riksdagens skatteutskott. Det var Helena Lindahl som vill att det görs en snabbutredning av hur man kan sänka hela livsmedelskedjans kostnader med fokus på skatter och avgifter.

Idag går endast 10 öre av varje matkrona som spenderas i matbutiken till bonden, medans staten får in 11 öre genom moms. En andel som gör att svensk mat blir dyrare och att det svenska jordbrukets konkurrenskraft kraftigt försämras. Det är ju inte konstigt att så många jordbruk lagts ner och att så få vågar starta upp igen.

Vi vet också att vår livsmedelsberedskap är allt annat än robust i händelse av krig eller kris. Vi måste få till en mycket högre självförsörjning och mer produktion. Såhär kan vi inte ha det. Vi har goda förutsättningar för att producera mat i Sverige. Men våra svenska lantbrukare måste få lägre kostnader om vi ska stärka vår inhemska matproduktion, mindre snack och mer verkstad.

Vi vill fördubbla jordbrukarnas andel av matkronan till att bli 20 öre för att nå målet att minst 80 procent av det vi äter produceras i sverige.

Många pratar sig varma om landsbygden och jordbruket men då måste man också komma med förslag som kan göra skillnad för de lantbrukare som idag har det väldigt tufft. Så nu får vi se om de andra partierna håller med eller om de backar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.