Vi sviker inte landsbygden, vi sviker inte friheten och vi sviker inte klimatet.

Vi sviker inte landsbygden, vi sviker inte friheten och vi sviker inte klimatet.
I veckan hålls kommundagar för runt 400 centerpartister från hela landet i Umeå.
Själv ska jag fokusera på landsbygdsfrågorna och kompetensförsörjningen. Jag är övertygad om att landsbygden måste lyftas fram i så många olika politikområden, det är på landsbygden vi både bygger att det ska finnas mat på hyllorna i affären, att vi blir självförsörjande inte bara på mat utan även på bränslen att tanka med, det ska gå att leva i hela landet och samhällsservicen måste finnas överallt.
Det är beklämmande att höra att skolor läggs ner i Strömsund, att bibliotek och äldreboenden försvinner i Fredrika, att en chef i äldreomsorgen uttrycker ”vi kan inte hjälpa alla” då äldre behöver äldreomsorg och hemtjänst. Att vi i min egen kommun funderar på hur vi ska kunna ge barn och ungdomar möjlighet att studera i hemkommunen.

Att både kommuner, vården och företagare inte får fatt på personal. Samhället undergrävs och finansministern säger åt kommunerna att ”Göra sin hemläxa” då hon borde säga, -vi ska förändra skattesystemet och det kommunala utjämningssystemet då det inte fungerar längre. Vi kan inte stå stilla och se hur landet dras isär mellan stad och land. Det behövs en funderande landsbygdspolitik.
Landsbygden bygger beredskapen att klara oss som land i en kris eller ett krig, Landsbygden är också garant för klimatet och så fundamental för ett hållbart land. Vi behöver bättre infrastruktur som både järnvägarna men även Europavägarna mot Norge E12 när Mo i Rana för en stor flygplats, till Trondheim när vi blir medlemmar i Nato och E45 som nod för transporter däremellan.
Kommundagarna handlar även om EU frågor som grisar, leriga stövlar, traktorbränslen, barkborrar, jobb, säkerhet och integritet. Det handlar om vår vardag och om vilket Europa vi vill leva i och vilken vardag vi vill ha. Det behövs ett grönare, friare och tryggare Europa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.