När det är 60 lediga jobb på Arbetsförmedlingen och 12 st inskrivna arbetslösa

När det är 60 lediga jobb på Arbetsförmedlingen och 12 st inskrivna vid arbetsförmedlingen…

En fråga vi pratar mycket om men få vet vad en kan göra för att få fler människor att anställa. Många förstår inte varför det inte finns folk att anställa och tänker att unga inte vill ta jobben. Men så enkelt är det inte.

I 9 av 21 län minskar den arbetsföra befolkningen. Demografi med än åldrande befolkning 44% ökning och förre människor i arbetsför ålder bara 4 % ökning ger större rekryteringsbehov, en strypt arbetskraftsinvandring och ett utmanande ekonomiskt läge. 39% av alla företag i landet säger att kompetensförsörjningen inte fungerar, de får inte fatt i den kompetens de behöver.

Stor andel är yrken där det inte krävs högskoleutbildning utan yrkesutbildningar som yrkesvux eller gymnasieskola. 47% av företagen söker personal med gymnasiekompetens från ett yrkesprogram.

Idag är det ca 30% av gymnasieeleverna som går en yrkesutbildning, det måste upp till minst 40% för att möta behoven. 290 000 yrkesutbildade kommer att saknas om 10 år om detta fortsätter.

Lägst hängande frukten är att behålla personal i den organisation en jobbar. Att få människor att trivas och må bra och jobba hårt med medarbetarskap. Få människor att jobba längre och ta senare pension och få deltidare att jobba heltid. Att få in kvinnor som inte yrkesarbetar eller som jobbar deltid. Så jämställdhet är både medlet och målet att nå fler människor att jobba. Arbetsmiljön och jämställt hemarbete och minskad sjukfrånvaro är delar i detta. Men även att använda teknik, AI och digitala verktyg föra tt förändra arbetssätt och använda AI till sånt som AI klarar säkert.

Regionalt i samarbeten mellan det offentliga, privata och ideelle och det globala för att skapa attraktivitet. Desentralisera utbildningar och förändrade strukturer för utbildning. Inte minst för yrkesvux och komvux.

Det saknas utbildningar idag i de jobb som företag söker inom olika praktiska yrkesområden. Få fler att vilja och kunna gå en yrkesutbildning, fler ska kunna studera lokalt, branscherna måste kunna påverka utbildningarnas innehåll och utbudet av utbildningar måste matcha arbetsmarknadens behov.

Värmland och Västra Götaland har bra arbete vi bör titta på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.