Vad är landsbygd? Är det där skatten ökar och välfärden minskar?

#64 Vad är landsbygd? Är det där skatten ökar och välfärden minskar?
Så heter det senaste avsnittet i podden. med rak rygg genom Västerbotten. Lyssna här:

I det här podavsnittet träffar vi en nyutnämnd landsbygdspolitisk talesperson Helena Lindahl från Gumbodahamn i Västerbotten. Helena tänker elda på regeringen kring skatten, skogen och maten. Hon säger att många kommuner skulle få något tillbaka från den vind- och vattenkraft som produceras i sin kommun. Men pengarna ser man aldrig röken av, för de tar staten. Har man tur kommer en slant tillbaka i form av nåt bidrag.

Helena vill se att pengarna gick tillbaka till den lokala nivån. Regeringen har flaggat för att en skogsutredning ska komma men den verkar ha fastnat någonstans. Sedan vill hon att de som c vår mat ska få bättre betalt. Idag får bonden 10 öre per krona och staten får 11 öre, de som producerar mat som vi importerar får 20 öre kvar av den matkrona vi betalar för amten. Helena menar att det måste bli bättre förutsättningar för jordbruket. Jordbrukets är en del av totalförsvaret. Alla måste ju äta. Om vi ska vara trygga måste jordbruket bli mer lönsamt och mer konkurrenskraftigt i förhållande till andra länder.. Men vi pratar även om vägar, järnvägar, BB, polis, service och allt annat som behövs….
Helena Lindahl har gjort sig känd som en politiker som verkligen driver landsbygdens frågor. Från äganderätten av skogen, snöröjning, att få bygga där man vill bo, om polisbrist och att ambulansen inte kommer till att driva på för företagande och alla människors lika rätt och värde.

#framtidstro #rakrygggenomvasterbotten #södralappland #bränsleuppropet #bränsleupproret #drivmedel #gronanaringar#grönanäringar #lycksele #vilhelmina #dorotea #storuman # sorsele #åsele#dorotea #södralappland #centerpartietvasterbotten #centerpartiet Helena Lindahl #BBLycksele #LRF #Norraskog #IcVilhelmina
#skog #vindkraft #vattenkraft #decentralisering #sodralappland

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.