Vart ska vi vara 2050?

Vart ska vi vara 2050? Det är det vi jobbat med i några intensiva dagar i Tärnaby. Vi som är representanter i Midtskandia är politiker och tjänstemän från regioner och kommuner som är medlemmar i Midtskandia.

Midtskandia ar en av de nordiska gränskommittéerna under det nordiska ministerrådet. Samarbetet har pågått i över 30 år och har jobbat med att riva gränshinder både för företag och kommuner, transporter, jord och skogsbruk, klimatåtgärder, energi och energi. Jag representerar region Västerbotten och har dess perspektiv in i arbetet, hela länets bästa från kust till fjäll.

Midtskandia jobbar med att bygga en stark region mellan tre länder. Det handlar om transporter, kommunikationer, säkerhetspolitik och samarbeten inom flera olika områden. Det sker mycket i detta både med transporter, fast väg mellan Finland och Sverige, storflygplats i Mo i Rana, järnväg hela vägen från Finland ut till Atlantkusten i Norge. Nato medlemskapet ger nya perspektiv och möjligheter.

Storflygplatsen i Mo i Rana ska vara klar första kvartalet 2027. Gunnarns flygplats har köpts av försvaret som kommer att bli en militär flygplats. El-flyget kommer stort och kommer att bli ett verkligt sätt att resa. Nordostpassagen kommer även den att bli en transportväg som förändrar världspolitiken och geopolitiken. Nyttjande av mark och vatten. Livsmedel, rennäring, vindkraft, gruvor, energi, transporter, kommunikationer, försvar, geopolitik, utbyten mellan unga och folk till folk….

Demografin är en stor utmaning. En annan är att vi kommer att ha konflikter kring mark och vatten då behovet av energi kommer att öka. Det här är sånt vi diskuterar nu när vi planerar vidare mot framtiden. Hur kan vi bygga regionen som ger en hållbar region där människor trivs, vill och kan bo?

Vi jobbar mycket med kommande strukturfonder, interregprogram, den nordiska dimensionen och planerar utifrån att Sverige kommer med i Nato. Vi jobbar de här dagarna fram ett strategidokument som nu ska ut på remiss till alla medlemmar för att få in deras synpunkter innan vi kan besluta att anta det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.