Kommunalrådet informerar om vecka 11

 

Måndag har vi först politisk ledningsgrupp där vi går igenom aktuella frågor men främst de frågor som är aktuella i kommunstyrelsen just nu. Vi pratar även om förtroendemannautredningen. Sen är det kommunstyrelsens arbetsutskott där vi tar många beslut där vi är eniga i de allra flesta, faktiskt i alla ärenden utom ett. Vi är inte ense i ärenden om upphandling av vinter och sommar vägunderhåll. Minsyn är att de pengar vi tjänar in med att köpa tjänster för snöskottning etc kan nyttjas till annat där vi har stora behov som barn och ungas hälsa, skolböcker osv. Tidningen ringer och jag berättar om de större frågorna från dagens möte. På kvällen är det kalas då Nikki fyller 2 år.
Tisdag kommer Västerbottensradion och intervjuar mig om det ena och det andra men främst om vårdnadsbidraget. Sen träffar vi en exploatör som vill exploatera vindkraft i fjället. Den vindkraftsplan som vi tagit fram ger riktlinjer för var vi tycker vindkraft ska byggas men det är även så att alla intressen som finns ska tas hänsyn till som turismutveckling, rennäring, djur, fåglar och fauna. Så det är en svår fråga där jag anser att de som bor i området är de som bäst vet hur en exploatering påverkar. Jag kontaktar några av byborna och lyssnar av vad de tycker. Träffar en person som vill starta en ny företagsidé och ger tips och kontaktpersoner och råd på hur denne ska jobba vidare.
Onsdag Migrationsansvarig vid Länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen nationellt ansvarige på besök hos oss på Lärcentrum där chefer och politiker berättar om hur vi jobbar idag med migrationsfrågorna. Vi får även en hint om det nya sättet att jobba med validering av kunskaper. Får lite om tid då ett möte väntar i Lycksele på eftermiddagen för det fortsatta flyget i inlandet. Det är snorhalt och bilen släpper i var och varannan kurva. Vi som ses är flygplatsansvariga, politiker och chefer från de berörda kommunerna samt regionföreträdare. Vi enas om en plan och en strategi och träffas igen nästa måndag. Kör på kvällen ner till Umeå och hinner in till Lottakarins restaurang där bygget växer sakta fram. Mina kompisar Harriet, Biggan och Lottakarins kompis Johanne är där och målar.
Torsdag är jag i ottan på SR i Umeå för en direktsändning i radion. Din kommun heter serien där alla kommuner intervjuas.  Du kan lyssna på den via webben här: http://www.sr.se/cgi-bin/vasterbotten/program/index.asp?date=2010-03-18&programID=65
Sen kör jag i snökaos till Lycksele för Migrationsråd Västerbotten är en gruppering där alla kommunalråd tillsammans med Migrationsverket och Migrationsansvariga vid länsstyrelsen träffas. Nu med Arbetsförmedlingens nya uppdrag så deltar även Arbetsförmedlingen. Landshövdingen är ordförande. Vi får en genomgång av den nya reformen från Migrationsverket som berättar att det handlar om ett systemskifte där nyanlända ska få en plan på hur de inom två år ska vara etablerade på arbetsmarknaden. Man får etableringsbidrag och inte försörjningsstöd som idag. Under dessa två år ska språkstudier gå hand i hand med arbete. Incitamentet är att arbete lönar sig. Det innebär att AF blir den nyanländes viktigaste part. Kommunen har fortsatt ansvar för barnomsorg, skola, bostäder och 60 h samhällsorientering. Om man inte är etablerad efter 24 månader så avslutas etableringsstödet. Valfrihetssystemet ska införas även inom arbetsförmedlingen, dvs man konkurrerar inte med pris utan med kvalité. Det är medborgaren som själv ska väja vem man vill ha hjälp av. Kör sen hem och blir sen till även detta föräldramöte som är på Natalis skola på kvällen.
Fredag jobbar jag med att förbereda konferensen som är nästa vecka. är otroliga resurser som satts in från Tillväxtverkets sida för denna konferens och varje minut är planerad så mina inslag ska vara tajmade och genomtänkta i minsta detalj. Planerar även Forskningsenheten styrelsemöte och den utvärdering som vi håller på att starta upp tillsammans med stiftarna och Landstinget. Försöker få Telia att besöka oss och prata om nedmonteringen av det fasta telenätet och pratar flyg med några kompisar i Stockholm. Det Förbereder inför Europaforum som är även det nästa vecka där vi har stora frågor att både bevaka, påverka och styra då det handlar om nästa strukturfondsperiod och våra möjligheter att ta del av de resurser som avsätts från EU från 2013 och framåt i 7 år. Bjuder mamma på lunch idag som en försenad födelsedagspresent då hon fyllde år i onsdags. Förbereder och går igenom ärenden till tisdagens Kommunstyrelsemöte. På kvällen soffmys.
Lördag morgon åker jag och andra hugade Centerpartister till Lycksele för årsstämma. Söndag är det utomhus som gäller…
 
Vecka 12
Måndag: Politisk ledningsgrupp och träff med kommunledningsgruppen där vi ska dra upp riktlinjer för ytterligare insatser för barn och ungas hälsa. Genomgång av ärenden och agendan med kommunchefen. Kommunfullmäktigegrupp på kvällen.
Tisdag Kommunstyrelse hela dagen och Kvinnojourens årsmöte på kvällen om jag hinner med.
Onsdag: Forskningsenhetens styrelse, Fjällkonferens med Tillväxtverket här hos oss i Vilhelmina. På kvällen middag med lokala artister.
Torsdag: Fjällkonferens och sedan till Arvidsjaur för Europaforum.
Fredag: Fortsatt Europaforum och hem för att gå igenom Årsredovisningen med revisorerna. (Om jag hinner hem) Helgen är inbokad med utomhusaktiviteter med familjen.

En kommentar

  1. ivar

    Är det inte dags att försöka lite mer med it-konferanser istället för att sitta och åka bil i flera timmar. För 15 år sedan så spådes det att det skulle bli stort med it-sammanträden speciellt i glesbygd. Det är ett miljövänligt och kostnadseffektivt sätt att konferera. Nackdelen är att man inte får skaka hand med varandra och utbyta baciller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.