SLÖSO

 

Vi förtroendevalda i kommuner och landsting har makten att bestämma hur stor del av en persons inkomst som ska gå till kommunalskatt (och en del avgifter). Dessa inkomster ska sedan täcka kostnaderna för det som vi också bestämmer över. Nåja inte allt. En del av det vi gör, har bestämts av staten, ibland nästan i detalj.
Så vi politiker har ett otroligt stort ansvar för att skattepengarna används korrekt. Inte en krona får slösas bort pga av ineffektivitet, dålig arbetsorganisation, onödig byråkrati eller till saker som vi inte borde göra.
Under senare år har också verksamheten med öppna jämförelser utvecklats. Här kan man hitta information om kvalitet, resultat och kostnader inom vissa verksamhetsområden som kommuner, landsting och regioner ansvarar för. Tanken är att du som medborgare ska kunna jämföra olika kommuner och olika verksamheter för att sedan kunna välja.
Timbro och Skattebetalarnas förening har nu startat SLÖSO, en ombudsman mot slöseri med skattepengar. Hit ska man kunna vända sig med klagomål på hur skattepengar hanteras om det är så att en kommun tex kör verksamhet i egen regi som kunde vara billigare om den upphandlades. Initiativet kommenteras bl.a. på ledarplats i Svenska Dagbladet med orden "valuta för pengarna". Ledaren avslutas med orden: Vänster och höger må gräla om hur höga skatterna ska vara men borde vara överens om att skattemedlen ska användas väl. Vem blir först med att göra frågan till sin?
Nu stundar en intensiv och spännande valrörelse. Löften kommer att ställas om det ena och det andra. Vänstern i Vilhelmina har redan börjat lova att ingenting ska förändras, allt ska förbli vid det gamla och det var mycket bättre förr…. Där vi som styr vet att ingenting kan bli vid det gamla allt måste förbättras då det inte är som förr. Världen förändras och nya förutsättningar råder. Befolkningen, demografin, globaliseringen ställer nya krav och nya förutsättningar som vi visat de senaste 4 åren att vi hanterat om än knaggligt i början. Vi har visat på resultat. Och vi har klarat de flesta av de löften vi gav i förra valrörelsen och vi har lyckats finansiera verksamheterna trots lågkonjunktur så kommunen går med ett plus på 4 miljoner. Så nu ska vi köra på en mandatperiod till med samma ambitioner, att föra Vilhelmina kommun in i framtiden som en stabil coh välmående kommun med befolkningens bästa i fokus….

6 kommentarer

  1. ivar

    När jag läser Timbro och Skattebetalarnasförening så tänker jag på deras historia och alla vansinniga saker som dom har förespråkat. Timbro satsade 3 miljarder under 80-talet på en kampanj med innehållet Skit i andra sko dig själv. Nu ser vi resultatet av den.
    En sak som jag inte riktigt förstår det är hur privat verksamhet kan vara billigare än kommunal. De har samma kostnader för maskiner och personal. Det som skiljer är företagsledningen, det är kanske den som ska bytas ut innom kommun.

  2. kommunmedborgare

    Det var bättre förr, då fanns det jobb men brist på bostäder nu är det tvärt om. Jag undrar vad dina planer är för att skaffa fler arbetsplatser till kommunen, då menar jag inte jobb innom turistbranschen uppe i fjällen? Du har ett brett kontaktnät efter vad du skriver här på bloggen, hur utnyttjar du det för att få företag att etablera sig här i kommunen?

  3. Maria Kristoffersson

    Varje vecka träffar jag företagare som vill utveckla sina företag. Kommunen ger allt stöd vi bara kan för att få företag att etableras och att utvecklas. Men det hänger på företagaren att denne vill och har en affärsidé som håller. Kommunen i sig ska inte driva företag, det ska företagare göra. Men kommunen ska se till att förutsättningarna finns för små företag att kunna överleva. Därför lägger vi ut köp av tjänster som nu senast snöskottning på företag som i sin tur även kan sälja tjänster till privata.

  4. kommunmedborgare

    Diskuterar du företagsetableringar med dina partivänner höger upp i partiet? T.ex att underlätta för företag att etablera sig eller att starta företag i glesbygd. Är man arbetslös så finns det ingen möjlighet att starta ett företag utan att fuska eller ha någon att leva på. Som det ser ut nu så är större delen av glesbygden utdöd om 10-20 år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.