Kommunalrådets vecka 50

 

Vecka 50 började med möten med E-on där jag fick veta hur anläggningen fungerar här i Vilhelmina, hur deras planer ser ut och vilka problem de ser framöver. Vi diskuterade även möjligheter till lokal biobränsleproduktion. Efter det möte körde jag mot Umeå för att vara med på en träff som Länsstyrelsen arrangerade utifrån den demografiska utmaning vi står inför. Patrik Sällström LST säger att försörjningsbördan ökar och redogör för befolkningsförändringarna i länet fram till 2030 som ställer stora krav på kommunernas framförhållning hur man planerar för tillväxt och utveckling. För Vilhelminas dels å innebär framskrivningen att vi minskar med närmare 1000 personer de kommande 20 åren och att andelen 70-85 åringar av befolkningen ökar med 20 %. 1970 var det 7 personer som jobbade per pensionär, 2030 kommer det att vara 2 personer som jobbar per pensionär i Sverige och för oss så kommer det att vara 1 som jobbar per pensionär i inlandskommunerna OM vi inte får en ökad tillväxt som skapar arbeten. Samtidigt så skådar man ett ökat behov av personal inom omsorgen då behoven av äldreomsorg ökar och inom företagandet då var 3 företagare är över 55 år.

Många står idag utanför arbetsmarknaden som skulle kunna försörja den åldrande befolkningen. Bristen på arbetskraften skapar svårigheter att rekrytera både i privat och i offentlig sektor där arbetskraftsinvandringen inte kommer att lösa behovet . Vi måste istället jobba för att så många som kan ska vara i arbete.

Magnus Henreksson Institutet för näringslivsforskning. Han säger att de 100 miljarder som sänkts av skatt på arbete har hållit sysselsättningen uppe i den lågkonjunktur som vi går igenom. Alla steg i jobbskatteavdraget förväntas ge 75 000 jobb. Det gör att Sverige har bättre förutsättningar än många andra länder i världen. Trots detta så har antalet sysselsatta av befolkningen minskat de senaste 25 åren. Som mest var vi 76 % av befolkningen sysselsatta men idag är vi nere på 71 %. För att klara utgifterna måste vi nå 80 % sysselsatta av befolkningen. Problemet är inte andelen äldre utan problemet är att allt färre i arbetsför ålder jobbar. Andelen av befolkningen som jobbar måste bli större, både att alla som kan, verkligen jobbar, minska sjukskrivningsantalet, öka invandringen, höja pensionsåldern etc. Det handlar om att vi sysselsätter befolkningen för att klara behoven på arbetsmarknaden. Det hållbara samhället skapas av att alla som kan försörjer sig själva!

Sov över hos min kompis Marja från Dikanäs som snällt upplåter sitt hem när jag är i Umeå. På tisdagsförmiddag han jag köpa mig en klänning som jag ska använda på Trettondagsbal på Länsresidenset, det var ingen lek. Har aldrig förr haft en långklänning på mig, kul men svettigt att få till med alla tillbehör. Körde hem i snöslasket, resan ner tog 3,5 timmer och lika lång tid hem.

Jag träffade en tjänsteman på Länsstyrelsen och vi pratade om att få fram lokal biobränsleproduktion då behovet kommer att öka snabbt och vi har stora resurser att nyttja. Vi kan då även skapa arbetstillfällen i skogsbranschen. Vi ska jobba vidare med detta i ett samarbetsprojekt där Länsstyrelsen håller samman flera kommuner med samma ambition.

Jag besökte även Costas som är en väldigt duktig på kaffe, för att berätta att det anrika Stenmans är tomt för närvarande. Kanske skulle de intressera honom. Pratade även med Lycksele kommun som ska arrangera Norrlandsdagar på grand i Stockholm i Januari där jag ska vara med och hålla en föreläsning. Detta omkring strategiskt tillväxt i Norrland och strategier för det regionala tillväxtprogrammet och den regionala utvecklingsplanen och vilka styrkor och brister jag ser utifrån ett inlandsperspektiv.

På onsdag var det seminarium omkring avfallshanteringen i inlandet där vi samarbetar inom 10 kommungruppen. Alla kommuner i inlandet träffas regelbundet för att resonera om gemensamma frågor. På dagordningen förutom avfall så hade vi gymnasieskolornas framtid i regionen, nedmontering av det fasta telenätet, bredband, ersättning till kommunerna vid vindkraftsetableringar, forskningsenheten och övriga frågor.

Lilly berättar om Lycksele och hur de jobbar med minskade resurser i kommunen, minskad befolkning och för stora skolor samt om de etableringar som sker inom gruvnäringen. Turismen är den utvecklingsnisch som de har stor tilltro till. Idag har de 267 personer helårsanställda i den näringen i Lycksele, mycket större än alla fabriker tillsammans.

Åsele och Doroteas gymnasieskola ligger i Vilhelmina[1]  

Jag väljs till ny ordförande för 10 kommungruppen. Det känns härligt att få ta över ordförandeklubban med ett uppdrag av att öka samverkan i en större region. Min ambition att utöka arbetet i Södra Lappland får nu bli ett arbete för att ena en större grupp av kommunalråd och kommunchefer.
 

Vi skrev en skrivelse om skattebaser för Norrland till näringsdepartementet där vi för fram vikten av att följa de mål som riksdagen fastställt genom etablering av vindkraftverk inom våra territorier, men konsekvenserna får inte bli för stora. Vårt krav är att kommunerna ersätts i likhet med den lagstiftning som omfattar bygdeavgifterna, detta för att stödja utbyggnad av service och främja vårt näringsliv. Inom Centerpartiet så har vi tagit fram förslag på införande av en bygdepeng för vindkraft på minst 0,5 procent av produktionsvärdet då vi anser det rimligt att återföra en begränsad del av de resurser som genereras till de kommuner där anläggningarna byggs. En lämplig nivå kan vara minst 0,5 procent av produktionsvärdet, Vi vill även diskutera frågan med regeringen. Jag har fått flera som ringt och varit upprörda över denna skrivning då man anser att det är ett intrång i den privata äganderätten. Efter jul har jag bjudit hit  Tomas Mörtsell från Norra Skogsägarna och Pelle Åsling som varit den som jobbat med frågan i skatteutskottet så vi får höra hur det resoneras i landet och och fundera på våra egna ställningstaganden i de etableringar som kommer.
 

På torsdag så hade jag först en träff kl 7.oo med ansvarig för vindkraftsfrågorna i kommunen där vi pratade om ett seminarium vi ska dra ihop till efter jul med energieffektiviseringar i kommunen som fokus. K 8.00 hade jag en träff med kostchefen då vi pratar om kommande upphandling av livsmedel samt hur det ser ut idag då det är bekymmer med leveranserna i byarna och önskemål finns om att handla lokalt. Vi ser därför över hur vi ska kunna göra inför kommande upphandlingar. Kl 9.00 hade jag och Åke en träff omkring aktuella frågor och budget 2010 som är svår att hantera då vi ska spara 2 miljoner ytterligare utan riktlinjer från KF. Kl 10.00 var det ett möte med representanter från Storsele som vill utveckla ett projekt i området. Kl 11.00 hade jag ett telefonmöte med en by som vill ta vara på resurser som finns i byn och som vill veta vilka stöd som finns för detta. Eftermiddagen träffade jag ett företag och så jobbade jag med att ta fram underlag för kommande ärenden. Fredag var jag ledig och åkte till fjälls med Ulf. Vi firade 20 årig bröllopsdag med att ta en helg ledigt och vara i fjällen och skotta snö och köra skoter. Var till Dikanäs och handlade på Hamrebys och på Konsum. Men det rymdes inte så mycket då vi hade glömt ryggsäckarna så shoppingen blev något begränsad. På söndagskväll var jag inne igen på kommunen och rensade mailen, posten och förberedde veckan. Pratade med en man som annonserat om kommunen i Vilhelmina aktuellt och även med företrädare för företag omkring etablering av vindkraft i Gråtanliden och med en företagare som vill köpa mark.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.