Äldredebatt som levererade nyheter från S!

Var i måndagskväll med på en debatt i Vilhelmina med fokus på äldres behov, vård och omsorg. Frågan som debatterades var tillgången till kompetens personal, läkare och behovet av trygghet. Det är ständigt aktuella och angelägna frågor som måste lösas. Ett sätt är att kommunerna erbjuder de äldre invånarna en omsorg som anpassas till individuella behov och önskemål och inte utifrån det kommunen alltid har gjort. Det ska inte vara kommunens utbud av insatser och tillgången till boendeplatser som avgör vad som erbjuds till den äldre. Den äldre är den som ska bestämma över sin vardag och behövs det får man ta hjälp av anhöriga och närstående..

Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att introducera en nationell modell för Äldres Behov I Centrum som jag tror mycket på. Vitsen Med den är att alla äldre i vårt land ska ha rätt till en likvärdig och rättssäker äldreomsorg. Vitsen är även att omsorgen ska vara behovsinriktad och utgå från funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa.

Under 2014 erbjuder Socialstyrelsen kommuner utbildning för att börja jobba på detta nya sätt. Det finns 70 miljoner kronor att fördela till de kommuner som fattat beslut om införande före den 1 oktober 2014. Vilhelmina kommun har sökt och fått pengar så de ska införa denna modell, det är bra.

Else som deltar i panelen från Centerpartiet vill höja statusen i yrkena inom omsorgen och se till att det blir attraktiva jobb, vi behöver utbilda fler sjuksköterskor och socionomer säger Else.

Else och många av oss andra som lyssnade var förvånad över att S på plats berättade att Strandbacka ska tömmas på dementa och de ska flyttas in på Åsbacka, Strandbacka ska bli ett lättare typ av boende. Två avdelningar på Åsbacka ska bli vårdavdelningar för multisjuka och två avdelningar ska enligt Annika Wibrell bli demensavdelning för tyngre dementa.

Jag har, som anhörig, inte hört nåt om detta och inte har min syster som jobbar på Åsbacka sagt något heller. Tror inte att hon vet något om dessa planer. Else sa att det snart är Socialnämnd så där får de väl diskutera frågan vidare om vilka som informerats om S planer. Frågan är vad personalen vet om detta, vad anhöriga vet och hur informationen skett. Beslutet ska enligt Wibrell tas den 11 juni så det går undan.

Jag tycker det här verkat vara märkligt om en ledamöter i nämnden inte känner till något som borde ha varit en lång öppen process där anställda och anhöriga involverats!!!
Ska bli intressant att se om inte detta kommer att skapa debatt och protester från de som berörs.

Vi i Centerpartiet tror på en mycket tätare samverkan med Landstinget och med våra grannkommuner. Det är samma människor som det handlar om i våra kommuner som behöver vård, akutvård och omsorg. Vi tror på ett mycket tajtare decentraliserat arbetssätt där vården decentraliseras så långt det går ut på sjukstugan och vårdcentraler. Det kan ske i och med teknikutvecklingen vi sett de senaste åren. Men man måste också fördela pengarna. Ett samarbete kan inte bara vara att kommunen tar över ansvaret och genomförandet utan att få betalt för det. Landstingets pengar måste fördelas om.

Läkaren kan vara vart som helst i världen och du som söker vård kan gå in på en vårdcentral eller en distriktssköterskemottagning i närheten av där du bor för att träffa doktorn via internet. Behöver du mer specialiserad vård så ska den finnas i det sjukhus som är specialiserad på just ditt bekymmer? För behoven av vård Däremellan ska vårdcentralerna ha en fasta doktorer så att du vet vilken doktor du träffar när du behöver det.

Det finns mycket att göra för att förebygga och se till att människor kan hålla sig friska. Det finns även mycket att göra när vi slår ihop våra skattkistor och fördelar pengar med den enskilde individen i centrum så nära som möjligt. Närodlad politik helt enkelt!

En intressant debatt där S och V försöker klämma åt regeringen samtidigt dom det är nuvarande regering som sett till att det satsats pengar på äldreomsorgen i vår kommun. Det har aldrig förr varit så mycket pengar till välfärden i kommuner och Landsting som nu, se SKL.se.

Hur mycket mer skulle det bara kosta kommunen om alla unga som jobbar inom omsorgen skulle vara dubbelt så dyra i arbetsgivaravgifter? Som S föreslår.

Tyvärr klarar inte de S ledda kommunerna och landstingen av att hantera pengarna till välfärden på ett klokt sätt. Att förvalta är inte en framgång, att utveckla och förnya är ett måste för att klara av välfärdsapparaten och där ligger S och V illa till.

7 kommentarer

  1. €dor

    Vad åsyftar du då när du säger det är billigare nu med arbetskraft än tidigare för kommunen? Tänker du på den sänkta arbetsgivaravgiften upp till 23 år? Jag ville närmast veta så att du inte menar nåt annat som jag inte förstår.

  2. Kristina Norman

    Själv tycker jag att det är extremt märkligt att ledamöter i vår nämnd säger sig inte veta vad det är frågan om när vi har haft upp ärendet på VARJE Nämnd sedan i DECEMBER 2013.
    Vid varje nämnd har vi från S och V fått ta om ärendet från början och förklara gången gång på gång… Upprepa tidigare beslut …. Som vi har varit överens om.
    Lika förvånande att de borgerliga ledamöterna i socialnämnden står som frågetecken i offentliga debatter i frågor som man har varit med och beslutat om.

    Vad är det som krävs för att den borgerliga sidan ska börja läsa handlingarna och hänga med.? Ursäkter om att man inte hunnit läsa handlingarna förekommer frekvent. Men vad betyder det att man sprättar kuvertet på sittande möte, när vi andra har haft minst två veckor på oss att läsa in handlingarna?
    Man blir helt enkelt förbannad. Är det ni som gör anspråk på att ta över ledarskapet i Vilhelmina kommun?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det som var nyheten vid det öppna mötet på Folkets Hus var att Strandbacka skulle tömmas på dementa. Det hade ingen av oss hört tidigare och det var en rejäl nyhet för många. Även för många sossar.
      Att läsa handlingar är viktigt men under min tid i kommunstyrelsen så var det två sossar som alltid somnade och snarkade och många hade aldrig öppnat kuvertet. Så problem med att ta ansvar finns lite varstans!

      • Kenneth Hellberg

        Har man sagt A så ska man säga B….. vilka två sossar somnade och snarkade hela tiden och vilka hade aldrig öppnat kuvertet? Det borde du kunna svara på Maria….eller är det ryktesspridning du sysslar med 🙂

        • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

          Nej det kommer jag inte att svara på. fråga någon annan som du vill veta vilka det var.

  3. Ewa Larsson

    För det första så kommer handlingarna EN vecka före mötet och många gånger kommer vissa handlingar direkt på sittande möte. Vi följer också AU:s handlingar som kommer, så att säga att Alliansen INTE läser in handlingarna, det är magstarkt och direkt lögnaktigt!! Ett mycket färskt exempel är de 36 sidor som kom oss till handa på måndag i veckan och som skulle avhandlas onsdag på mötet. ALLA är INTE heltidarvoderade eller arbetslösa och har hur mycket tid som helst att läsa in senkomna handlingar. Själv använder jag kvällar och den helg som i bästa fall finns mellan utskick av handlingar till kommande möte!

    Sen har turerna omkring Strandbacka varit väldigt många och väldigt föränderliga över tid!
    VAD som varit väldigt besvärande i hela denna ”härva” är att det varit massor av ”-vi har pratat om detta…”
    Från korridorssnack till beslut i protokoll är två skilda saker. Vi vet också hur denna turbulens kring Strandbacka uppkommit och av vilken anledning man nu återigen gör en rockad. Det är så himla tråkigt att Kristina Norman tror sig dra till sig några extra politiska pluspoäng, genom att vara direkt osaklig och gå fram med rena dumheter!
    Kanske dax att skriva folk på näsan själva upprinnelsen till de verkliga problemen och genom det översynen av boenden och avdelningarna eller var det det som vi skulle komma ifrån?
    Vi är överens om ett givet uppdrag till förvaltningen om en översyn och att komma tillbaks med alternativ till HUR vi på bästa vis kan lösa boendesituationen för så många som behöver det som möjligt, utifrån de ”siffror” som finns. Genom detta har det då diskuterats olika våningsplan på Strandbacka osv. och en hel del information kommer inte hela vägen fram till just vi politiker, anser jag. Så jag upprepar det jag sa på soc.mötet i onsdags: KOMMUNIKATIONEN funkar inte alla gånger!!! Kanske tror Ni i S att vi besitter någon form av övermänsklighet som ska läsa in tankar!

    Så, lägg nu ner detta trams om att vi inte läser in eller tycks förstå och bara ska köpa alla förutbestämda saker som kommer!!

    Med vänlig hälsning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.