Ingångslöner och nya avtal…

Det har varit en het debatt om ingångslöner eller rättare sagt om det är "tillåtet" att ifrågasätta den "svenska modellen". Att säga att löner påverkar om arbetsgivare anställer har varit och är fortfarande tabu. Nu har fackförbund själva lagt en lägre ribba för ungdomar som går in i sitt första jobb, ett sätt att få fler arbetsgivare att vilja ta in de unga, för att lära upp dem.

Svensk Handel och Handelsfacket slöt i veckan avtal som säger att unga under 20 år ska få möjligheten att få ett jobb till 75 procent av ingångslönen. Tidigare har även fackförbundet IF Metall tagit liknande avtal.

Det är ett erkännande av att höga ingångslöner faktiskt gör det svårare för unga att få jobb och därmed en högre ungdomsarbetslöshet.

Sen är det inte hela sanningen. Ungdomsarbetslösheten är inte enbart att unga inte får ett jobb. Många av de unga har inte förutsättningar eller kunskaper som gör dem rustade för att kunna ta ett arbete. Eller att någon arbetsgivare ska vilja ha dem som en medarbetare. Många saknar betyg från gymnasieum, många har inte brytt sig om skolan skolan eller tagit egna initiativ till att skaffa sig ett jobb. Oförmågan kan bero på många orsaker. Det finns både de som verkligen kämpar och de som inte har föutsättningar att kämpa. Men det finns även de som tycker att problemet är någon annans. Vi måste se på ungas arbetslöshet med öppna ögon och se att problemet består av flera saker än att det "bara" fattas jobb…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.