Samverkan behöver stärkas mellan region Västerbotten och kommunerna.

Jag skrev en motion till regionfullmäktige förra året som var uppe i debatten nu i veckan som gick. Jag menar där att Region Västerbotten bör vara den aktör som ska ha en bred överblick och kunskap om näringslivet situation och förutsättningar i länet.

Jag tycker att det finns stora möjligheter att utveckla samverkan mellan regionen och kommunernas näringslivskontor. Jag upplever att regionen jobbar i ett eget stuprör och att en strukturerad samverkan med kommunerna saknas. Då vi i Centerpartiet besökte Skellefteå när det drog igång med etableringen av Northvolt så kände sig Skellefteå rätt så ensamma. Jag och Carina Sundbom skrev då en insändare med titeln

Först när Skellefteå kört om Umeå kommer Region Västerbotten att vakna! (vk.se) Läs den här

Jag menar att regionen bör ta ett större ansvar för att den regionala utvecklingsstrategin och se till att den verkligen verkställs i hela länet från kust till fjäll. Det har blivit bättre sen jag skrev motionen och inte minst sen Aurora Pelli började jobba som ny chef. Det fungerar väldigt bra för de som jobbar med företagsstöd och det finns en samverkan mellan kommunchefer och politiker.

Det jag menar är att det är näringskontoren och den nivån där samverkan och strukturerat samarbete saknas. Under Coronakrisen blivit tydligt att det finns stora möjligheter att utveckla samverkan mellan berörda aktörer och föreslår därför att regionala utvecklingsnämnden ska få i uppdrag att utveckla samverkan med näringslivskontoren/näringslivsansvariga.

De regioner som hade en strukturerad samverkan innan Coronakrisen kom snabbt igång med ett bra arbete, de regioner likt Västerbotten har fått jobba hårt för att komma ikapp.

Majoriteten tycker att det räcker med det som görs då uppdraget redan finns uttalat i den regionala utvecklingsstrategin. Jag och Centerpartiet håller inte med!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.