Varmare Centerparti

Idag presenterades den analys om Centerpartiet gjort av det senaste valet. De som gick med i centern på 70 talet har känt sig svikna av energiuppgörelsen liksom att många upplever Centerpartiet som det varma partiet och kände sig lurade då vi i regeringsställning gick med på försämringarna i sjukförsäkringssystemet.

Maud har varit ifrågasatt i vårt län men analysen visar tvärtemot att hon har ett mycket starkt förtroende i partiet och bland våra väljare. Jag har påtalat att vi måste tillbaka till grundideologin och denna min tes stärks av valanalysgruppens arbete.

Vi är ett varmt, tryggt, modernt, företagsamt och grönt parti som tror på decentralisering och varje enskild människas rätt att välja och styra över sitt eget liv och det måste vi bli bättre på att berätta om. Vi kan inte rabbla siffror utan bli mer tydliga att vi driver tillväxt och företagarfrågor och hållbarhetsfrågor men vi måste även lyfta upp de orättvisor som finns i vårt land.

Förankringen i FRA frågan och energiuppgörelsen kan förankringen ha varit bättre i så att partiet kännt sig involverade och inte bara fått ett beslut sig presenterat.
Rapporten är omfattande och bygger på enkäter, djupintervjuer, besök i nästan alla distrikt, möten med externa och interna analytiker, statistisk analys och varumärkesanalys där i i Vilhelmina varit med både som grupp men även som enskilda medlemmar.
 
Nu måste vi bli en mer aktiv och effektiv organisationen. Vi måste jobba med ett nytt idéprogram där vi renodlar våra politikområden, varmare, mjukare, smalare och vassare. Där ska vi lyfta in våra grundfrågor som hållbarhet, solidaritet och trygghet. Vi måste bli mer aktiva i samhällskritiken och lyfta problem på ett tydligt sätt. Vi ska jobba i Alliansen och utveckla den men det är viktigt att alla fyra partier är fria att driva sina frågor inom Alliansen. Vi ska inte gå ut med en politik som gör skillnad mellan regioner. Vi ska driva en politik som gagnar både landsbygd och städer och de människor som bor där.
 
I Vilhelmina ska vi bli bättre på att berätta om vad vi tror på och hur vi vill bygga Vilhelmina för framtiden. Vi ska fortsätta att vara öppna, tydliga och bjuda in till diskussioner och dialog i alla dess former.
 
 
Analysgruppen lägger utifrån sin analys fram en rad slutsatser och förslag. Här följer några av de viktigaste förslagen:
  • Ta fram ett nytt idéprogram byggt på frihetliga värderingar som antas vid en extrastämma år 2012.
  • Utarbeta en ny kommunikationsstrategi för att stärka Centerpartiets varumärke.
  • Bedriva mer aktiv samhällskritik även i frågor där Centerpartiet inte har departementsansvar.
  • Se över stadgarna och inför ett presidium med vice ordföranden.
  • Ta initiativ till att Alliansen genomför en gemensam utvärdering av samarbetet för att hitta strategiska politiska utvecklingsfrågor framåt.
  • Vi förordar ingen valteknisk samverkan på nationell nivå med de tre andra allianspartierna.
  • Förstärka de lokala och regionala ledarnas roll genom ledarskapsutveckling och utbildning i kommunikation och politik.
  • Behålla de två tydliga profilfrågorna men komplettera det politiska budskapet med varma vardagsnära frågor.
  • Arbeta kampanjinriktat under hela mandatperioden och skapa fler politiska mötesplatser runt om i landet för att främja idéutveckling.
  • Bli det mest öppna partiet i Sverige genom bland annat ökad transparens och nya nätbaserade medlemskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.