Hot är helt OK!!!

Förra dagen sa Marita Ulvskog i nyheterna att det Lettiska företaget var människohanlare då de erbjuder för oss billig arbetskraft i sverige. Att de Lettiska arbetarna efter skatt tjänade nästan lika mycket som den svensak nämndes inte. Igår intervjuades hon igen då företaget ville ha en ursäkt för det förnedrande uttalandet. Företaget hade fått rasistiska hot utifrån Ulvskogs uttalande. JAg blev så förvänad över hur hon då bemötte detta. Då hon fick frågan. Hon svarade att ’ hon ofta fick hot’, skrattade till lite och ryckte på axlarna. Ingen som helst respekt för företaget och inget som helst avståndstagande från rasism och hot.

Hon borde ha bett om ursäkt för att hennes uttalande lett till bekymmer för företaget och kraftigt tagit avstånd från hot i vårt demokratiska öppna samhälle. Jag är besviken och förbannad…

6 kommentarer

  1. Tommy Streling

    Maria Kristoffersson:

    Om nu ett lettiskt byggföretag erbjuder arbetskraft med löner klart under nivån i svenska kollektivavtal, så är det en vattendelare att ta ställning till. Marita Ulvskog uttalade i Rapport att ?Så hanterar man inte människor, det är en ny form av människohandel?. Farhågorna är flera, börjar man med 25% lönedumpning och fenomenet blir accepterat, då kommer de slå hårt mot svenska arbetskraft, för det är under överhettningen i tidigare konjuktur som bäddat för ?slussen? samtidigt så följer en stor svart arbetsmarknad i kölvattnet. Idag är detta mycket välorganiserat. Ett ”klartecken” för lönedumpning skulle få ödesdigra följder. Särskilt i tider av lågkonjuktur.

    Farhågorna är också att lönedumpning blir en huggsexa när det väl är allmänt accepterat. Lönerna kommer i värsta fall inte stanna förrän de kanske ligger 10-20% över lettiska nivåer. Då kommer svartjobben skjuta fart igen. En negativ spiral. Företaget som drabbades av kritiken vill ha en ursäkt men DET är inget Ulvskog öppnar för. Erbjuder man lägre ”pris” på arbetskraften så får man räkna med hård kritik. Att nu berört företag drabbats av bespottelser är inget som Ulvskog bär ansvaret för. Det är inte hon som gjort ”rasistiska” uttalanden eller hotat. Om kritik utmynnar i sådant är bara att beklaga. Jag tror Ulvskog blev uppriktigt förvånad över motfrågorna, att befinna sig i den politiska hetluften innebär nästa dagliga hot och tillmälen från hundratals håll och kanter genom bloggosfären. Men jag läser inte in att Marita Ulvskog accepterar hot för att hon själv får ta emot hot, utan detta är verkligheten när politiken ställs på sin spets. Det visar också på frågans laddning.
    Det svenska lönesystemet är hotat, en solidarisk lönepolitik omöjliggörs med lönedumpning. Lavaldomen framvisar att när utländska företag tar med sig personal till Sverige behöver de endast betala avtalets lägsta lön. Det innebär att avtalets golv även kan bli tak. Det tål att fundera på mer än en gång.

    Men i detta lettiska företagsexemplet gick man tydligt emot innebörden av Lavaldomen. Därav den skarpa kritiken. Men att Ulvskog skulle acceptera att ?Rasism och hot är helt OK!!? är minst sagt en grov överdrift och helt din egen tolkning (enligt rubriken på Vilhelminabloggen). Har Ulvskog fått motfrågan om hot och rasism är accaptebelt? Jag tror inte det, anmärkningsvärt att du själv har svaret på frågan och sedan inte kan låta bli att göra partipolitik av detta inför EU-parlamentsvalet. Det är ett billigt sätt att försöka knipa politiska poäng. I VK-bloggen skriver du ?Hot är helt OK!!? och på Vilhelminabloggen skruvar du rubriken så hårt du bara kan, till att innefattas även av rasism.

    Att du vill trycka till Socialdemokraterna i Vilhelmina extra hårt är helt uppenbart. Varför borde Ulvskog be om ursäkt för att hennes uttalande lett till bekymmer för människor i ett företag som öppet lönedumpar och bryter mot lavaldomens innebörd? Konsekvenser av ett företags handlande är på sin plats. Att konsekvensernas ringar på vattnet kan yttra sig som hot, är inget som jag tror någon politiker i Sverige rättfärdigar. Frånvaron av ett önskat svar är inget man kan eller bör hur dra höga växlar som helst på.

    ÖPPET DEMOKRATISKT SAMHÄLLE?
    I VK-tråden kring rivningen av Åsgatan, framkommer en massiv kritik mot VIBOs planer. Människor är djupt oroade och undrar över information och möten, men din sista hänvisning blir till att följa fullmäktige från åskådarplats. Hur skall den enskilde medborgare kunna påverka i sista stund utan att ha rätt att föra talan? Du skriver i VK: ?Politiken finns vid fullmäktigemötet som är öppet och offfentligt så alla ni som kommenterat här på bloggen är välkomna dit. Ni är även välkomna att engagera er i de olika partierna, det är där ni verkligen kan påverka och ta ansvar.?
    Så utan partimedverkan kan vi inte påverka och ta ansvar? Att du inte vill släppa in medborgarna är mer än uppenbart. För hur kan du hänvisa till beslutstillfället i KF och inte inbjuda till debatt och diskussion dessförrinnan?
    Medborgare utanför partierna skall tydligen vara åskådare. Det är en elitistisk och styvmoderlig inställning du har till demokratin.
    Om man sedan inte känner sig hemma i de politiska lägren och känner att ett parti inte hänger samman med dess ideologi eller historia (belysande är Börje Hörnlunds senaste debattartikel i DN), vad gör man då? Man kan inte tvinga människor till partimedlemskap men kan mycket enkelt öppna för medborgerlig påverkan på andra sätt. INNAN beslut.
    Om du vill arbeta för det öppna demokratiska samhället, öppna då portarna vidöppet till debatt och gör inte som du gjorde häromsistens på Vilhelminabloggen, löste kritik mot nekande av *FVO-bygdemedel* och *omförhandlingar av regleringsmedel* genom ’kom in på mitt kontor’ eller ’du vet inte inte mycket om vad som händer i kommunhuset’. Ändrar du inte inställning till en öppen debatt, då blir dina ord om en öppen samhällelig demokrati tom retorik. Är det samma sätt som du ser på EU och medborgarnas inflytande där? Man kan inte låta bli att undra när den lokal demokrati i Vihelmina verkar vara behäftad med så stora brister i viktiga och avgörande framtidsfrågor.

    EN SISTA UTVIKNING I KRING EU
    Vill man rösta för att parlamentet skall arbeta mot Lissabonfördragets vittgående konsekvenser återstår V, Junilistan, Miljöpartiet, Piratpartiet och SD. Att rösta på S är ytterst tveksamt. Varför? Socialdemokraternas ja till Lissabonfördraget ligger dem i fatet. Att lämna över landets suveränitet och självbestämmande på flera politikområden är något oåterkalleligt som kan slå mycket hårt mot den svenska modellen och den välfärd S förespråkar. Nu vill S och vänstern ta makten i parlamentet för att skydda de nationella systemen bakvägen. Men denna övertro är en ren besvärjelse för att svära sig fri från sitt övertramp i riksdagen.
    Att släppa EU över tröskeln, till närmast en federal uninon och sedan tro, med Sveriges litenhet, att man bakvägen ska stämma i bäcken är närmast naivt. Socialdemokraternas inställning till Lissabonfördraget visar tydlig ambivalens. Å ena sidan ska man vara EU-krititiska å andra sidan vill man visa prov på samarbetsvilja och progressivitet. Men tyngdpunkten på det sistnämnda sällar sig Socialdemokraterna till allianspartierna. Att försvara den svenska modellen blir tomma ord då makten och suveräniteten skänkts bort, den dagen Lissabonfördraget är ratificierat för hela unionen. Dessa problem måste S ta på allvar, men insikten vad man röstat ja till i riksdagen blir slutligen prestigeartat. Man har släppt makten till EU och ska nu värna det som en gång var svenska välfärdsmodell vilket i realiteten blir dröm och utopi. Man har tagit steget rakt ut i tomma intet och det finns ingen väg tillbaka. Utom att riva upp riksdagsbeslutet. Är det någon som tror det går? Finns den politiska viljan? Den som lever får se.

    / Tommy Streling

  2. B-M Schill

    Om du ändå kunde diskutera sakfrågan istället för att göra personangrepp på en sossepolitiker.
    Vad det handlar om är att alla människor i världen ska behandlas rättvist.
    Rättvisa kollektivavtal som innebär lika lön för lika arbete.
    Samma arbetsmiljöskydd som övriga löntagare i Sverige.
    Borgerliga parlamentsledamöter låter otroligt naiva i sina uttalanden angående fri arbetsmarknad i Europa.
    Om du är högutbildad läkare,tandläkare,ingenjör,diplomat eller forskare är det nog väldigt glassigt att resa och jobba i olika delar av Europa.
    Är du däremot städare,byggjobbare,diskare etc.från Lettland,Estland eller Polen ser det lite annorlunda ut vad gäller lönevillkor och arbetsmiljöskydd.
    En polsk byggnadsarbetare tjänar 30-40 kr/tim.
    Långt från de 150 kr som facket i Sverige kräver.
    Något arbetsmiljöskydd utan kollektivavtal finns ej.
    Undermåliga byggnadsställningar,arbete utan skydd med farliga materiel är vanligt förekommande eftersom de är vana att jobba under sådana premisser i hemlandet.
    De utländska företagen utnyttjar sin personal med undermåliga löner.
    Företagen betalar skatt och moms i sina hemländer varvid staten (Sverige) ej får del av skatteinkomsterna.
    Det finns undantagsfall ex.vis Balticpool som har avtal med Almega (tjänsteföretagsorganisation).
    De har samma löneavtal som svenska löntagare,men företaget är registrerat i Lettland där de betalar skatt och moms.
    I princip så rekommenderas att köpa utländsk arbetskraft (läs billig) eftersom (som en chefsjurist skriver)om företaget bara har F-Skattsedel så klarar sig kunden från ansvaret för skatter arbetsmiljöförsäkring osv.
    När Sverige nu är på väg mot hög arbetslöshet är det inte särskilt lyckat att man köper arbetskraft för 30 kr /tim från övriga Europa.
    Det måste till rättvisa arbetsregler mellan EU-länderna så man inte konkurrerar ut arbetsmarknaden i respektive land vid hög arbetslöshet.
    Gäller både inom vård-hotell och restaurang såväl som inom bygg och städarbeten.
    De borgerliga EU -parlamentarikerna sitter som i en egen högborgerlig sfär med endast höginkomsttagare vid sina sidor i EU-parlamenetet när de ivrar för sina åsikter.
    Företag som betalar sina anställda likvärdiga löner i det land de jobbar i ska ha respekt.
    Jag tycker du istället uttrycker dig respektlöst mot löntagarna i det lettiska företaget genom att klanka ner på Marita Ulvskogs uttalande.

  3. Isak

    Du kräver att M. Ulvskog skall be
    om ursäkt, när hon kräver att dom
    som jobbar på den svenska arbets-
    marknaden skall behandlas lika.
    I stället så är det du, som ska be
    dom utländska arbetarna om ur-
    säkt som inte skall få samma löner och villkor som dom andra
    på den svenska arbetsmarknaden.
    Vet hut och fy skäms! Trodde att
    man kunde kräva mer av en som
    ersätter Lena Ek i EU.

  4. Kicki Norman

    …om du hade tänkt färdigt där.

    Det är inte roligt att folk inte kan låta bli att hota varandra. Det är tamme fan tragiskt, men att Marita Ulvskog skulle rå för att byggföretaget fått motta hot är rent absurt.
    Ska man tänka på det viset så skulle det ju innebära att man aldrig skulle kunna stå för en och /eller driva en politisk linje av rädsla för att nån skulle ”ta illa upp” och gå bärsärk. Om du hela tiden ska be om ursäkt för din ståndpunkt blir det ju varken hackat eller malet…
    …och vilken trovärdighet skulle det få?
    Det är vad jag undrar?

  5. maria

    Jag håller fast vid att vi måste reagera och markera när någon utsätts för hot. Det är som att fostra barn. Man måste visa hur det ska vara. Det borde även Marita ha gjort. Vi jobbar för en fri inre marknad med en fri rörlighet av både varor, tjänster och individer…och att det ska finnas en lägsta nivå i nivå med kollektivavtal.

  6. anders

    Man får aldrig sluta förvånas. Apropå att det lettiska företaget Hyrlett efter Byggnads och Ulvskogs attacker har utsatts för främlingsfientliga hot svarar hon hånleende rakt in i TV:n:

    ”Ja he he vad ska jag säga . Jag får många hotelsebrev.”

    Snacka om cynism och egocentricitet.
    Det är inte med självgodhet , övertoner och brist på empati vi får ett öppnare samhälle. Socialdemokraternas toppkandidat legitimerar dessvärre ett smutsigare debatklimat. Trist

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.