Kommunalrådet informerar om vad som hände vecka 7

Måndag: På måndagmorgon så har vi först träff i Alliansen inför Kommunstyrelsemötet som börjar kl 9.00. Där tar vi beslut om budget och avloppsverk i Kittelfjäll. Sen följer kommunfullmäktigemötet där en gymnasieklass från Malgomajskolan är med för att lära av oss vuxna hur politik fungerar. Jag försöker anpassa mitt språk för att göra det lättare att förstå för eleverna vad jag pratar om. Fyra intepellationer inleder mötet. Jag svarar på dessa efter bästa förmåga och får kämpa hårt då det blåser hårt då KG agerar i talarstolen. I en av interpellationerna var det frågor som jag uppfattade som påståenden för att peka på jag inte skulle ha kunskap om hur förhållandet mellan politik och verkställighet ska se ut. Jag sa att jag inte svarat på dessa frågor då jag ansåg dem fåniga. Det skulle jag inte ha sagt, jag bad därför om ursäkt för detta. Mår rätt så tjyvens efter denna dag och har svårt att sova, tankarna snurrade runt i huvudet, vad hade eleverna lärt sig om oss vuxna i politiken den här dagen? Vad hade jag kunnat göra annorlunda? Försöker analysera det som hänt utifrån det jag lärt mig i de utbildningar jag gått.

Tisdag: Skrev en blogg på morgonen om där jag klippte in Berit Ås Härskartekniker för att folk själva ska fundera över vad som hände igår och göra sina egna analyser. http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4rskarteknik#V.C3.A5ld_eller_hot_om_v.C3.A5ld
Mailboxtömning och mängder av telefonsamtal angående gårdagens fullmäktige. Lite jobbiga frågor. Det är svårt att svara när frågorna är ute efter att få mig att säga det journalisten vill ha fram, inte alltid det jag tycker, de pressar och pressar.
På dagen försöker jag hinna förbereda, mellan telefonsamtalen från rikspressen, inför morgondagen. På kvällen har vi först Alliansmöte där vi diskuterar förtroendemannautredningens remissvar där vi diskuterar våra ståndpunkter. Sedan rusar jag till Årsmöte Svensk handel där jag berättar om det kommunen jobbar för, ekonomin som visar ett positivt resultat 2009 och att även 2010 ser ut att gå ihop efter de kraftfulla åtgärder vi vidtagit. Jag berättar om tillväxtarbetet och ambitionerna för framtiden. Allt från torg, upphandlingar till kompetensutveckling.
Onsdag: NENET på morgonen som är ett rundabordssamtal mellan olika aktörer för att skapa ett energieffektivt Vilhelmina för hållbar klimatsmart miljöarbete. Se en tidigare blogg där jag berättar om detta intressanta arbete. Får många idéer att jobba vidare med; Grön Destinationsutveckling, Kittelfjäll, gatlysen, minska ytor, isolera och bygga effektivare, biogas från matavfall till värme, Ecodriving ger upp till 20% besparing, sänka temperaturen, byt vitvaror, belysning, tappkranar för att tömma vattensystem i stugorna, elda hästgödsel ta vara på fiskrens…..
På eftermiddagen besöker jag, och några andra centerpartister ett antal företag tillsammans med Riksdagsmannen Per Åsling och Tomas Mörtsell. Telefonen är som galen även denna dag. På kvällen har Centerpartiet öppet möte där en 10 punkts lista med åtgärder för att frigöra Norrlands utvecklingskraft presenteras:
1.      Låt skatteinkomsterna stanna i kommunen. Naturresurser ska beskattas där de tas ut. Skogsbeskattningen, vattenkraft, gruvor etc.
2.      Slopa arbetsgivaravgifterna i stödområde A.
3.      Inför snabbare studieskuldavskrivningar i glesbygdskommuner. Underlätta för boende på landsbygd.
4.      Sänk reavinstbeskattningen
5.      Inför ett nytt förvärvsavdrag på jordbruksfastigheter. Låt energiproduktion och råvaror ge resurser för lokal utveckling.
6.      Inför en bygdepeng för vindkraft på 1% på produktionsvärdet. Markägaren behöver en ordentlig ersättning, arrende. Bygdepeng är en peng till lokalsamhället till bygden till investeringar i bygden att växa och utvecklas, starta nya företag och utveckla företag
7.      Sänk elpriset med 15öre/kWh i Norrland
8.      Inför regional naturresursbeskattning
9.      Ändra regler för kommunal beskattningsrätt av fritidshus. Det ska vara möjligt att ta ut avgifter för fritidshus så att kommuninvånare inte ska subventionera fritidshusboende.
10. Fastighetsskatt för vattenkraft ska tillfalla regionen
Häftiga diskussioner och många goda idéer lyfts fram denna kväll.
Torsdag: På morgonen när jag kommer till kommunen just före kl 7.00 så har jag ett vykort på mitt bord med rara ord och en egen analys av det som hände på fullmäktige på måndag. Jag har under veckan fått många mail, telefonsamtal, en facebookgrupp och nu vykort. Under förmiddagen träffar jag några medborgare som har ideer de vill lyfta fram bla om helgens WWW helg. Jobbar med bokslutet och har en trevlig fikastund. Efter lunch är jag med på ett telefonmöte med migrationsverket där vi diskuterar ensamkommande flyktingbarn och hur vi på bästa sätt riggar så att de får ett bra mottagande från kommunens ansvarsområden. Socialdemokraterna har lagt ett förslag i riksdagen om att alla kommunerna ska vara tvungna att ta emot flyktingbarn. Idag är det 800 barn som väntar på att få komma till ett boende. Det känns bra att vi gör detta i vår kommun av egen vilja och av humanitära skäl. Det finns många frågetecken att räta ut men vi ska verkligen göra vårt bästa tillsammans med den entreprenör som ska sköta verksamheten. Efter detta är det ett möte angående Kittelfjäll och hur vi ska säkerställa skidåkningen och utvecklingen av skidområdet. En av aktörerna presenterar sina ambitioner och framtidsbilder av Kittelfjäll. Min ambition med mötet är att få aktörerna att jobba tillsammans med kommunen i ett gemensamt arbete för att utveckla skidområdet. Mötet drar ut på tiden och det blir ingen middag då nästa möte kallar. På hotellet bjuds det dock på macka och semla i det möte som kallat samman företagare för att prata utveckling. Min bil är tom på diesel och varnar att partikelfiltret måste tömmas, jag ringer Ulf som lovar att fixa detta när jag kommer hem. Det blir en sen kväll och när jag kliver in genom dörren hemma så doftar det såpa och mitt hem är nystädat, Ulf tar bilen och jag får sjunka ner i soffan krama Natali, som doftar lite såpa hon med efter kvällens städaktivitet med pappa. Vi planerar hennes kalas imorgon fredag innan vi kryper i säng. Det har ringt hem hela kvällen och Natali tycker det varit jobbigt då de ställt knepiga frågor till henne. Jag har en fantastisk man…
Fredag: På morgonen rensar jag mailen och går igenom telefonmeddelanden. Ringer upp KG och pratar om det som hänt och resonerar om detta, vad vi känner och hur det påverkar. Sedan väntar besök på Inpipe på morgonen och ett möte med VBS. Vi pratar om strategin med VBS och att säkerställa skoteråkningen utifrån besöksnäring och medborgares behov. Finansieringen är ett problem där det är upp till oss alla att betala ledbevis för att vi ska kunna hålla en standard på lederna. Så min uppmaning är KÖP LEDBEVIS!!!!. Åker hem på eftermiddagen och gör i ordning reflexjakter, ballongtävlingar och annat kul.
Idag lördag har vi hälsat på mina systrar, ätit semlor och kramat om en kompis som är sjuk. Sitter nu och väntar på att få se min bror Tomas i TV rutan, han sitter på första raden i Melodifestivalen i Göteborg.
 
Vecka 8:
·         Måndag: Frukostmöte kl 7.00 för att planera dagens besök av ministern. Sen politisk ledningsgrupp, träff med kommunledningsgruppen, träff med Åke. Sen väntar ministerbesöker där Åsa Torstensson kommer och vill lyssna på det arbete företagen och 4 kommuner driver i Destination Södra Lappland. Vi ska prata flyg, flyg och flyg. Var tvungen att boka bort ett besök till Ricklundagården. På eftermiddagen träff med en revisor.
·         Tisdag: Kommunstyrelsens arbetsutskott, samtal angående ägarsamråd länstrafiken samt årsmöte med Wilma asyl på kvällen.
·         Onsdag: Till Umeå för att prata trafik med Länstrafiken, prata flyg med grannkommunerna och sen till Lycksele för att jobba med Sektorsövergripande tillväxtarbete. Sover hos min syster.
·         Torsdag: Vi fortsätter jobba med Handelshögskolan i tillväxtutbildningen. Sen hem för ett möte angående Kittelfjälls exploatering.
·         Fredag: Pappersarbete förbereder nästa vecka.
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>