Storgatans affärer

 

Igår hade jag en diskussion med en kvinna som var irriterad på att ”dom” drog bort affärerna från Vilhelmina, när hon var ung hade det varit affärer efter hela storgatan. Jag frågade vilka ”dom” var och då sa hon politikerna. Jag försökte förklara hur det förhåller sig med politikens roll och att befolkningen idag är hälften av vad den var när hon var ung och att vi idag handlar både via internet och i våra större närmare städer på ett sätt som vi inte gjorde förr. Vi diskuterade även vad som gör att en affär går runt, ett företag måste få in mer pengar än vad som går åt i löner och omkostnader för att fungera.
Det kanske är så att det finns människor som fortfarande inte förstår att det är företag som skapar jobb och att detta innebär skatter som betalar vår välfärd som äldreomsorg, handikappomsorg, skola och förskola och allt annat vi tycker hör hemma i samhället som bibliotek, föreningsliv och samhällsservice. Och att det är så otroligt viktigt att vi får fler som vill starta och driva företag och att de företag som finns kan och vill utvecklas och växa.
Att politikern ska skapa jobb handlar om att skapa förutsättningar för företag att gå runt och tjäna pengar så att de kan anställa. Om vi ska skapa jobben i det offentligt finansierade, dvs av skattepengar, så betyder det att det måste finnas fler företag som skapar skattemedlen. Den bästa tillväxten för landet är när företag säljer till andra länder, då kommer det in nya friska slantar in i vårt land som kan gå till löner, skatter och till utveckling. Vi vet att vi behöver fler som jobbar med äldreomsorg då befolkningen åldras och allt större del av befolkningen är de äldre. I Vilhelmina är det drygt 2500 av befolkningen som jobbar av de totalt 7165 som bor här. Av dessa jobbar inte fullt 1000 personer för kommunen, (en mycket hög siffra enligt SCB så är det 47% som är kommunalt anställda i Vilhelmina och i landet ligger snittet på 32 %, i Dorotea på 37% ) det betyder att knappa 1500 personer som jobbar i det privata ska finansiera både löner för de kommunanställda och välfärden. Det betyder att vi måste få fler som jobbar i det privata om vi ska kunna behålla antalet anställda eller utöka resurserna i det kommunala.
Även de som jobbar i kommunen betalar ju skatt säger en del och menar att det finansierar välfärden. Men tänk då så här, om en anställd i kommunen tjänar 100 kronor per timme och betalar 30 kr av dessa i skatt till kommunen så saknas det 70 kr och det som ska gå till arbetsgivare avgifter som nästan är lika mycket. Det är pengar som måste tas från skattemedel som någon privat anställd betalat in. När man diskuterar med Vänstern så vill de skapa jobben i det offentliga men jag förstår inte hur de ska finansiera detta. Som jag ser det finns det bara en väg, att ge företag förutsättningar att växa. Kommunen kan göra detta genom att lägga ut upphandlade offentliga upphandlingar som gör det möjligt för små företag att sälja till kommunen. Att göra det möjligt för små byabutiker att sälja mat och varor till skolor och förskolor som gör att de kan gå runt och finnas kvar ute i byarna. Att kommunen nyttjar sina pengar effektivt genom at både handla lokalt och på så sätt stimulera och rädda de jobb som finns lokalt. Att stimulera företagsamhet genom att lägga ut det idag offentligt drivna verksamheterna på entreprenad är ett annat sätt att få fler företagsamma att utveckla nya tjänster. Att jobba för ungas företagsamhet är ett annat sätt där vi måste bli bättre och mer tydliga i vad vi vill. Ett tredje är att nyttja de pengar vi har för vattenregleringen mer effektivt för företagande och tillväxt än vad vi gjort genom tiderna. Att handla mer lokal mat är ett område vi jobbar med där jag tror att många av våra yngre företagare kommer att se möjligheter att växa och nyttja det lokala smartare. Jag tror bara att fler måste förstå hur samhället hänger ihop för att förstå att företagandet bygger välfärden.
 

En kommentar

  1. Vea Vea

    Hur saker ”hänger ihop” beror på vilket perspektiv du anlägger och graden av helhetssyn. Personen du nämner som inte förstår ”hur samhället hänger ihop” har rätt ifall man bl.a. begrundar: Att politikerna delvis låg bakom att vattenreglering kunde bli av och därmed på lång sikt utarmade bygden på befolkning följt av minskat skatteunderlag; Att politikerna genom tiderna inte har skapat förutsättningar för att t.ex. regleringspengarna använts på uppbyggligare sätt; Att politikerna inte gör vad de skulle kunna för att få till en vattenkraftåterbäring vilket skulle göra Vma till en rikare kommun.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.