Kommunalrådet berättar om vecka 40.

Måndag är det politisk ledningsgrupp där vi resonerar om aktuella frågor som Migrationsverkets verksamhet, Magasinsgatan, budget 2011 och andra frågor. Sedan har jag, Åke och Karl-Johan, Gunell, Lena och Johan ett möte om rekrytering av ny rektor för Malgomajskolan där vi lägger upp processen för rekryteringen. Sedan fortsätte Åke, jag och Karl-Johan med att prata flyg tillsammans med Next Jet och Hemavans flygplats. Vi hinner även med några andra frågor den här förmiddagen. Mötet med Next Jet och Hemavan ajourneras och återtas på eftermiddagen då vi inte var riktigt klara med tidtabellen på förmiddagen. Får flera samtal om sophanteringen och försöker berätta att det nya systemet är det system som gäller i de flesta kommuner där Vilhelmina ha legat efter i utvecklingen. Att återgå till containerhämtning är inte något alternativ. De kostnader och de miljökrav som finns gör att det nya sättet som kommuner inför är det som gäller. Det kommer att vara inkörningsproblem och frågor i början, det har det varit i andra kommuner åxå som gjort det nya. Vilhelmina kommun kanske inte är den bästa på att kommunicera externt, vi lär av detta så nästa gång vi genomför något som berör alla i kommunen så måste vi bli bättre på att nå ut med information. Har även en träff med VK om patriarkatets återtåg i kommunen. Har sedan styrelsemöte med Centerpartiet där vi går igenom nomineringsprocessen och planerar framåt. Hem sent och får då samtal från en sameby i en grannkommun och besök av grannfrun som inte sett mig på länge så hon måste komma in och se om jag lever. Skönt med goda grannar som bryr sig om en.
 
Jag noterar att sen den 1 oktober så är Åke i kommunhuset om dagarna vilket han inte varit under de 4 år som gått, KG har visst en viss påverkan på vice ordförandes val av arbetsplats!
 
Tisdag: Sänder iväg mail och protokoll från igår innan jag ger mig iväg till Tärnaby för en träff med tjänstemän och politiker i Mittskandias presidium. Vi planerar transportkonferensen som är nu i höst där jag ska vara moderator och planerar för kommande arbete för att skapa gränsöverskridande utvecklingsarbeten främst vad det gäller infrastruktur, kommunikationer och lösa handelshinder över gränsen. På väg från Tärnaby lyssnar jag på radion där man analyserar och reflekterar över regeringsförklaringen. Stannar till och sänder sms till Maud och gratulerar och hon denna otroliga kvinna svarar inom ett par timmar, var får hon tiden ifrån och orken? Jag är alltid lika imponerad. Själv är jag nöjd med den då många av de områden vi slagits för finna med. Att Eskil blir landsbygdsminister är otroligt viktigt både för oss men även som signal, vilken förstärks av regeringsförklaringens ord om hålla samman sverige och det vidsträckta landet, ”hela landet” . Jag personligen är inte missnöjd över att Maud slipper vice statsminister rollen då det har gått oerhört mycket tid i den typen av uppdrag. Förväntningarna på henne ahr varit stora både som näringsminister och som vice statsminister och jag tror det är positivt för partiet att hon ”bara” blir partiledare och har en ministerpost. Jag hoppas att denna mandatperiod trycket att vara ”Västerbottens minister” ska lätta då jag hoppas att västerbottningarna nu förstått att en minister är minister för ett land och inte för det län man kommer ifrån. Nu hinner hon med mer av politiken inom näringsdepartementet och har mer tid att driva på och öka trycket. Att Anna Karin Hatt kommer in på näringsdepartementet är även det mycket positivt då hon är oerhört duktig och kan våra frågor där vi jobbat tillsammans mer än en gång för att driva på politiken. Trist dock att Åsa får gå då hon drev på infrastrukturfrågorna på ett positivt sätt för vår regions del. 
 
Onsdag: Till Umeå och Handelshögskolan där jag, Åke och Karl-Johan arbetar med kriterier för samverkan i destinationsarbetet. Det gör vi inom ramen för en kurt som heter sektorsövergripande tillväxtarbete där vi får stöd och insikter i hur man arbetar för att nå bästa resultat. Denna kurs läser vi tillsammans med kommunerna inom Akademi Norr. På kvällen till Lottakarin och går igenom mailen.
 
Torsdag: Tillbaka på universitetet för fortsatt kurs. Stannar kvar i Umeå och träffar på eftermiddagen några på region Västerbotten och på Centerpartiets och hinner även umgås lite med min dotter fast hon jobbar. Saknar Ulf, Natali, min egen säng och vår fantastiska kaffemaskin!
 
Fredag: Kör från Umeå till högskolan i Luleå för att delta på Malin Lindbergs disputation Samverkansnätverk för innovation – en interaktiv och genusvetenskaplig utmaning av innovationspolitik och innovationsforskning". Avhandlingen finns att ladda ned via http://pure.ltu.se/ws/fbspretrieve/4977711
Jag är där tillsammans med andra som varit involverade i hennes arbete som utgår från Vilhelmina där hon har gjort sina studier. Hon har skrivit en avhandling om tillväxtarbete innovationssystem och hur kvinnodominerade branscher kan vara en del i utvecklingen av landet och landsbygden. Hon har studerat Vilhelmina och de processer som löpt här. Hon får en symbolisk present från kommunen som tack för att hon lyfter in landsbygden så tydligt i sin forskning. Landsbygden måste få och ta en större del av den forskning som lägger grund för tillväxtpolitiken för att nå framgång även i glesa delar av vårt land. Malins arbete som kritiserar fördelningen av tillväxtmedel och innovationsstöd hoppas jag leder till en förändrad politik. Det är även så att staten nu ställer krav på kommuner som söker olika utvecklingsmedel som exempelvis Stimulansmedel att även jobba med FOU, forskning och utveckling för att få några pengar. Att forskare beskriver hur samhällets olika satsningar slår och visar på möjligheterna på landsbygden är viktiga delar i att synliggöra och lyfta fram landsbygden som ett framtidsland även då det gäller innovationer. Här har Malin gjort en stor insats för oss i vår kommun. Jag tackar henne för hennes jobb och ger en present från kommunen under kvällens middag. Kör sedan hemåt i mörka natten (bara två älgar!) och kryper ner bredvid Ulf vid ett tiden. Sen är det Mikaeli!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.