Maudmiljarderna är så mycket så man begriper inte..

Igårkväll var det telefonmöte då budgeten släpps idag så vi i partiet fick lite förhandsinfo. En regeringsbudget innehåller alltid mycket, stort som smått som är värt att lyfta fram är och vi som Centerpartister känner oss väldigt nöjda, helst vi som bor i inlandet! Maudmiljarderna, eller de 2 miljarderna till Norrlands Inland! Som vi kämpat oss till. Det är så mycket pengar så man förstår inte, när vi byggt flygplats,  fjällvägar och  liftar och andra anläggningar så finns det ändå minst 1,5 miljarder kvar…..I övrigt så kommer fler saker varav jag listar några nedan: 

  • Inlandsinnovation, en statlig fond för investeringar i Norrlands inland, tillförs 2 miljarder på tilläggsbudget för 2010, som startkapital. som ovan.
  • Flera viktiga företagssatsningar fortsätter, såsom RUT och ROT, engagemanget för kvinnors företagande, regelförenklingsarbetet och Matlandet Sverige, ( där Vilhelmina har mycket att både hämta och att ge. I veckan åker matföretag iväg på tävling igen och vi är vana vid medaljregn över Vilhelmina så förväntningrna är stora även iår. )
  • Samespråket för ytterligare stöd för att utveckla det samiska språket.
  • Insatser görs för att minska ungdomsarbetslösheten. Särskilt angeläget är att gymnasielärling och lärlingsprovanställning införs. Anslagen till entreprenörskap i skolan ökar. ( det gillar säkert vår prisbelönade lärare Karin Lundström som fick pris förra veckan ) Dessutom höjs studiemedlen med 500 kronor
  • Halverad moms på restaurang- och cateringtjänster, vilket bedöms ge 8 000 nya jobb, främst bland unga. Detta gagnar turismen och våra livsmedelsföretag.
  •  Satsning på demonstrationsprogram för elbilar och laddhybrider och så Supermiljöbilspremien som innebär 40 000 kronor för de bilar som släpper ut allra minst koldioxid.
  • Fortsatt havsmiljömiljard för bättre vatten i Östersjön och Bottenhavet
Det viktigaste är att få ökad sysselsättning och utveckling av det svenska näringslivet. Detta för att klara av de utmaningar vi står inför för att klara välfärden.  Nu finns det ju ändå massor kvar att göra för att Sverige ska komma i fas efter lågkonjunkturen. Men sammantaget så känns det som att årets statsbudget ger goda förutsättningar för en fortsatt tillväxt i hela Sverige där vi på landsbygden äntligen börjar bli sedda som en tillväxtfaktor.

8 kommentarer

  1. ivar

    Du skriver så att man får uppfattningen att det är bara södra Lappland som ska få dela på 2 miljarder. 2 miljarder är inte så mycket pengar. Om man delar ut dom till alla innevånare i Norrland så blir det knappt 2 tusen per skalle. När det är byggt det du räknar upp så är det knappt något kvar att dela ut till nya innovatörer som ska skapa varaktiga arbetstillfällen i Norrlandsinland.

  2. Tommy Streling

    När ska du Maria Kristoffersson sluta tuta i folk villfarelser?

    ”Fonden ska arbeta tillsammans med privata offentliga aktörer i Norrlands inland och syftet är att stärka företagsamhet, innovationer och nya jobb” (TT).

    Privata offentliga aktörer, innebär det att nya Sagadal ska bli en privat flygplats, att fjällvägar ska privatfinanserias?

    Vem ska starta ett privat bulvanföretag som kan bygga upp infrastrukturen och få fonden att nicka ja?

    Om ens 100 mkr investeras i privata offentliga företag, i ”DSL-kommunerna”, så får vi vara väldigt nöjda.

  3. Så skrev Carina Asplund i sin center-blogg

    ”Det viktigaste budskapet för Jämtland och Norrlands inland är väl ändå de två miljarder som ska avsättas till en riskkapital- och innovationsfond för utveckling av inlandet. Upplägget som innebär ett samarbete mellan staten och det privata näringslivet har en tydlig Per Åsling prägel och det bekräftade också Maud Olofsson när hon under en presskonferens presenterade förslaget i Östersund.”

  4. Ärlighet varar längst

    Personer som använder spam för att komma överst på bloggtoppen på VK webben. Vad tycker du och C om sånna?

  5. Murarn

    Enligt dig så är det tydligen bara att börja bygga flygplatser och vägar. Jobben kommer av sig självt och din dotter litar på att ”Mauddan, Anders och Freddan” kirrar skivan. Är det din verklighet?

    Jag tycker att det låter som att du är en dålig förlorare och förbereder nästa val där du kan skylla på de röda för vad som inte kommer att vara gjort.

  6. Kommungrannen

    Det räcker med att bygga bättre fjällvägar, varför slösa bort hundratals miljoner på att bygga ut sagadal när Gunnarn skulle ligga inom 45 min med en bättre väg mellan v-mina och Gunnarn ?

  7. En disilusionerad Vilhelminabo

    Ja suck dom 2 miljarderna får vi nog inte se röken av i Vilhelmina. Dom satsas nog nånstans där det anses lönsammare. Kanske på en fond driven av länsstyrelsen i Umeå sen går pengarna runt runt tills man administrerat bort dom.

    Eller till ett 10 årigt forskningsprogram om glesbygden vid Umeå Universitet. Då kan ju våra ungdomar läsa om glesbygden och rota sig i Umeå, för hit vill dom nog inte komma tillbaka utan jobb.

    Såg en annons i VK, Bli tigerfadder skänk en slant till dom utrotningshotade tigrarna.

    Vore nog smart att starta en sån för glesbygdsborna. Som kanske inte finns om 10 år!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.