Vilhelminaborna tycker till på riktigt!

Medborgarna I Vilhelmina har kunnat svara på en webbaserad enkät på samma sätt som Dorotea och Åsele kommuner om en del I den översiktsplaneprocess som kommunerna är inne i. Bland svaren domineras ämnena arbetsmarknad, företagande, besöksnäring, offentlig service och kommunikationer. Och förstås att man ska upphöra med det politiska bråket.

Du kan ladda ner rapporten här:  http://www.vilhelmina.se/pdf/Bilden%20av%20Vilhelmina.pdf

 
Rapportens sammanfattning lyder: Undersökningen Bilden av Vilhelmina har möjliggjort ett klargörande av Vilhelminabornas uppfattning om den egna ommunen, som plats att leva och bo på. Mätningen ger oss förutsättningar att jämföra uppfattningar mellan olika grupper av människor och den kanaliserar genom sina många öppna frågor, såväl synpunkter som utvecklingsidéer. Hela 492 personer har medverkat i undersökningen, vilket är många för en så liten kommun som Vilhelmina.
 
Undersökningen visar att Vilhelmina värdesätts i hög grad genom sin fjällnära naturrikedom och sin trygga livsmiljö. Det är uppenbart att respondenterna lyfter fram värdet av ett småskaligt samhälle med nära relationer och man upplever ofta att servicenivån är god i Vilhelmina. Dessa värden verkar tilltala alla grupper bland invånarna, men det är förstås symptomatiskt för mindre kommuner att de yngre respondentera ofta efterlyser mer puls och fler utvecklingsvägar (studier och jobb).
 
På frågan om ”vad är det sämsta med Vilhelmina” dominerar två typer av svar; den begränsade arbetsmarknaden och kommunpolitiken. Bristen på arbetstillfällen i Norrlands inland är förstås ett strukturellt problem som inte på något sätt är nytt, och många vittnar genom undersökningen om tilltron till småföretagsamhet och turism som viktiga utvecklingsmöjligheter för Vilhelmina.
 
När det gäller den andra problembilden kommunpolitiken så verkar händelser och debatter i närtid ha spelat en lika viktig roll för missnöjet som politiken över lång tid. Det verkar inte vara en höger/vänster-fråga huruvida man kritiserar politiken i den här undersökningen, utan många upplever att politiskt käbbel har hindrat utvecklingen. Kritiken är så frekvent förekommandeatt den torde behöva analyseras och vara föremål för nya former när det gäller medborgardialog och politik i övrigt.
 
Fyra av tio respondenter tror att utflyttningen från Vilhelmina kommer öka i framtiden. Lika stor andel tror att den kommer att ligga kvar på samma nivå. Två av tio respondenter tror på minskad utflyttning.
 
I enkäten har vi undersökt åsikter om samverkan med grannkommunerna (Dorotea och Åsele). En majoritet av respondenterna anser att en ökad samverkan är att föredra, framför andra alternativ. 17% anser att man ska slå ihop kommunerna till en.
Respondenterna har fått lämna åsikter och idéer om hur Vilhelmina kan utvecklas.
 
En genomläsning av dessa svar rekommenderas. Bland svaren domineras ämnena arbetsmarknad, företagande, besöksnäring, offentlig service och kommunikationer. Och förstås att man ska upphöra med det politiska bråket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.