Kvalité kontra vinst?

 

Min yngsta dotter går i en kristen friskola. Våra äldre barn har gått i den vanliga kommunala skolan och då möjligheten fanns för den yngsta att gå i en friskola så valde vi det. I debatten som förts och som förs så framförs ofta kritik mot friskolor som exempel på vinstsugna utsugande företag som drar ner på kvaliteten och hellre gör vinst än bedriver god undervisning. Det är naturligtvis aldrig acceptabelt att ha en undermålig utbildningsnivå med för få lärare och nedslitna läromedel.  Men ibland så undrar jag om inte debatten behöver vända spår då kvalitén i de svenska skolorna över lag tappar mark och många elever mår dåligt i skolan. Jag tror inte att kvalitén har någonting med hur skolan drivs att göra.
Utbildningsanordnare som slarvar och inte uppfyller kraven ska hanteras på samma sätt oavsett om de går med förlust, är kommunala eller gör vinst. Vi måste våga se och diskutera varför det i undersökningar som gjorts generellt visar mer nöjda elever, bättre resultaten och mer belåtna lärare i friskolor jämfört med kommunalt drivna skolor. Friskolorna är populära bland unga med utländsk bakgrund och hos föräldrar till barn med särskilda behov.
Ingen ifrågasätter vinst som drivkraft när det gäller att utveckla teknik, läkemedel eller bygga hus som skolor. Att det ska löna sig att vara drivande är en självklarhet i alla andra sammanhang. I Centerpartiet ser vi att privata företag, engagerade pedagoger, föräldrar och skolledare som driver friskolor tillför nya värden. Vinsten kan vara en drivkraft bland andra men oftast drivs dessa skolor av en ambition och vilja och en lust att jobba med och för barn och unga. Att som människa får pröva sina egna idéer hur man kan jobba för att nå goda resultat i skolan är även det en stark drivkraft för de som driver friskolor. Denna mångfald av entreprenörer uppmuntrar innovationer, nytänk och högre kvalitet. Vi får inte vara så rädda för att våga pröva nya sätt att driva service, skola, omsorg. Vi måste våga släppa in många människors vilja och lust att skapa samhället. Det civila samhällets roll måste stärkas oavsett och makten att driva samhällsutveckling måste finnas tillgänglig för alla som vill oavsett.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>